вівторок, 6 вересня 2022 р.

#Народознавча_криниця #до_України_з_любов'ю

Краса та ментальність українок відома всьому світові. Здавна, незмінним атрибутом жінок вважалася вишиванка, яка і нині користується любов'ю в Україні.

Вишиванка здавна вважалась одним із найміцніших оберегів від злих думок, поглядів та нещасть, адже у кожному її візерунку втілювався унікальний код захисту. Найкращим захистом володіли вишиванки, вишиті самостійно чи люблячою людиною – матір’ю, дружиною, бабусею. Вишивали не лише сорочки, а й рушники, хоругви, ікони, подушки, скатертини.
🇺🇦Кілька відомих фактів з історії української вишиванки
💙Для немовляти першу вишиту сорочку вишивали на тканині, яка оброблялася свічками хрещеними при хрещенні малюка. Вважалося, що дитину захищають від бід, негараздів і нечисті, таким чином. Також, в деяких регіонах, на цих сорочках вишивали в непомітному місці червоний хрест.
💙Коли починався посівний сезон, в українців були приховані спеціально вишиті для цього сорочки. Одягалися в таку сорочку і влаштовували цілу виставу, просили у землі врожаю, співали, водили хороводи (цей звичай сягає корінням до давньослов'янських традицій).
💙Є ще й такий звичай: молода наречена мала подарувати нареченому і його батькам по вишитій сорочці. Сорочку для майбутньої свекрухи обов'язково перед тим, як сісти вишивати, потрібно було вимочити в дуже солоній воді, щоб уникнути бід і сліз в майбутній сім'ї.
💙Наші пращури вважали, що прилегла до тіла сорочка - це провідник магічної сили, яка оберігає свого власника від усього поганого. У зв'язку з цим було і багато прикмет і забобонів. Сорочки для жінки пряли тільки з конопель або льону. Вважалося, що ці рослини захищають майбутню матір і її, ще не народжене дитя.
💙Величезне значення надавалося і орнаменту на вишитих сорочках. Не можна було переймати малюнок у подруги або родича, так як це означало що людина як би «забирає» або «повторює» чужу долю.
💙Вишита сорочка - це не просто красивий одяг, а історія і культура цілого народу. За малюнком і техніці вишивки можна простежити вплив різних стародавніх культур і народів. Вишиванку берегли більше, ніж гроші, адже вона була оберегом і захистом. Це культовий і в деякому роді магічний предмет одягу.
💙🇺🇦Тож, пишаймося тим, що ми українці і носімо вишиванки із задоволенням!

Немає коментарів:

Дописати коментар