пʼятницю, 12 березня 2021 р.

Ґаджети vs. Книжки: а що вибираєте Ви?

  

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє дискусійну платформу «Ґаджети vs. Книжки: а що вибираєте Ви?».
Ми живемо в епоху гаджетів, але друковані книжки все ж продовжують боротися за нашу увагу та любов. Гаджети і девайси заполонили життя сучасної людини. З їхньою допомогою спілкуються, оплачують рахунки, переглядають відео, дізнаються про останні новини і навіть читають електронні книги. Серед перерахованого, здавалося б, одні “плюси”. Та чому саме в еру гаджетів особливу увагу треба приділяти читанню книги.
Всі ми знаємо про користь читання паперових книжок і бажаємо прищепити дітям любов до них. Проте малеча більше полюбляє бавитись із гаджетами. Більшість сучасних дітей надає перевагу різним девайсам та гаджетам, які замінюють їм "живе" спілкування з друзями, ігри у дворі і читання книжок. Але ж саме завдяки читанню, дитина збільшує свій словниковий запас, її мова стає більш грамотною, та завдяки книгам дитина вчиться думати. Інформація прочитана у паперовій книзі, сприймається і запам’ятовується набагато краще, ніж прочитане з екрану.
У сучасному світі є багато рішень цього питання — ґаджети, наприклад, можуть допомагати полюбити книжки. Те, що читання розвиває грамотність, збільшує словниковий запас, тренує пам’ять знають усі. Але чи відомо вам, що читання також корисне для розвитку творчих здібностей та емпатії, на відміну від гаджетів? Річ у тому, що події та переживання персонажів у книгах описуються дуже детально, даючи читачу можливість поставити себе на місце героїв. Це неймовірно цінне вміння для дитини, й існує думка, що його неможливо здобути іншим шляхом.
Хочете, щоб ваші діти читали, – читайте самі. Нехай вони бачать вас із книжкою. Бо вони вчаться не через наші слова, а через наші вчинки. Читайте дитині вголос. Хай це стане спільним часом, який зблизить вас.
Приємного читання!
Свої думки пишіть у коментарях. Будемо вдячні!

Немає коментарів:

Дописати коментар