четвер, 25 березня 2021 р.

#ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ #ТИЖДЕНЬ #ДИТЯЧОГО #ЧИТАННЯ Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє рубрику літературні цікавинки «25 березня — Всесвітній день читання Толкіна»

       

«Ми не обираємо часи. Ми можемо лише вирішувати, як жити в ті часи, що обрали нас»
(Д.Толкін, "Володар перснів")
Джон Рональд Толкін - відомий англійський письменник, лінгвіст, поет, професор Оксфордського університету, батько сучасної фентезі-літератури, автор усім відомих епопей «Гобіт, або Туди і звідти», «Володар перснів», що стали основою ролевих ігор, що захопили світ.
Цікаві факти з життя письменника:
В 4 роки Джон вже вмів читати і навіть писав перші літери.
Джона ніхто й ніколи не називав за першим іменем, Джоном. Друзі й рідні називали його Рональдом, а шкільні товарищі - Джоном Рональдом.
З дитинства Толкін захоплювався мовами.
Знав багато мов – латинську, грецьку, валлійську, старофінську, старонорвежську, готську та ін. Особливу пристрасть Джон Толкієн відчував до так званих мертвих мов.

Толкін створив кілька штучних мов: квенья, або мову вищих ельфів; Сіндарін – мова сірих ельфів.
При цьому, розвинутий не за роками Джон Рональд, перший учень в класі, примудрився вступити до Оксфорду лише з другого разу. Справа в тому, що знання давались хлопцю настільки легко, що він не приділяв належної уваги підготовці до вступних іспитів, створюючи, натомість, нові мови, спілкуючись з друзями та беручи участь у спортивних змаганнях з регбі. До того ж, у 16 років він несподівано закохався у свою чарівну сусідку Едіт Мері Бретт. В результаті перший вступний іспит Толкін... провалив.
Цікаво, що Толкін був однолюбом. Коли парубку виповнився 21 рік, перше, що він зробив, написав листа тій самій своїй коханій Едіт Мері. Лист, в якому Джон Рональд просить дівчину стати його дружиною, дуже вразив місс Бретт, і вона розірвала заручини заради Толкіна. Вони побрались у 1916 році напередоні від’їзду Джона Рональда на фронт. В них було четверо дітей – три сини та донька.

Під час Першої Світової Війни, щоб листуватися з дружиною без свідків, він створив спеціальний код для повідомлень.
Письменником Толкін став випадково. Зазвичай вечорами він розповідав своїм дітям казки, і лише частина з них була перенесена на папір. І не просто записана, а ще й проілюстрована. Одна з таких книжок, це був «Гобіт», потрапила до студентки Джона Рональда. Дівчина була у захваті від цієї дивної історії, і показала рукопис знайомому видавцю, який його схвалив. Таким чином, в 1938 році роман побачив світ.

Книга мала успіх, читачі вимагали продовження історії, і Джону Рональду довелося засісти за головний твір його життя – «Володаря перснів».
В 2008 році британська газета The Times поставила Толкіна на шосте місце в переліку "50 найвидатніших британських письменників з 1945 року".

Немає коментарів:

Дописати коментар