четвер, 13 квітня 2023 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє рубрику «Літературні цікавинки». Фантастика, яка стала реальністю

У дитинстві багато хто з вас читав науково-фантастичні розповіді і разом з героями цих оповідань переживали подорожі на Місяць, винаходили нові речі і мріяли про те, чого в той час, здавалося б, не могло бути ніколи. Минуло небагато часу і вся фантастика, з прочитаних оповідань, перетворилася в реальність.

1. Космічні ракети
У книзі Жюля Верна «З Землі на Місяць», виданої в 1865 році можна було прочитати про місячні модулі, сонячні вітрила і висадки людини на Місяць. Через сто років ці «пророкування» відомого фантаста стали правдою.
2. Супутники
Науковий фантаст Артур Кларк у своїй книзі «Світ без дротів» за десятиліття до появи супутників «ввів» їх у наш світ. На його думку, будь-яка просунута технологія нероздільна з магією.
3. Субмарини
У 1870 році світ побачила інша дуже популярна книга Жюля Верна «20 тисяч льє під водою». На той момент вже існували підводні човни, що приводяться у рух людською силою. Верн придумав «Наутілус», що став натхненням для створення сучасних балістичних субмарин з незалежною руховою системою. Переносна система для занурення капітана Немо в романі Верна являла собою прообраз акваланга.
4. Водяні матраци
Вперше згадка про водяні матраци зустрічається в книзі Роберта Хайнлайна 1961 року «Чужинець у чужій країні». Перше водяне ліжко з’явилася через сім років після виходу книги.
5. Невидимість
У 1897 році була видана одна з науково-фантастичних новел Герберта Уеллса «Людина-невидимка». Сьогодні винайдені стелс-літаки, невидимі для радарів, камуфляж-субстанція, здатний заломлювати частини світлового спектру навколо себе, залишаючись невидимою для навколишнього ока. 6. Літаючі автомобілі
У багатьох фантастичних творах герої пересуваються на літаючих автомобілях. Сьогодні це цілком реальна річ. «Terrafugia Transition Roadable Aircraft» – перша комерційно доступна літаюча машина, її ціна очікується в районі 279 000 доларів. Літаюча машина здатна перетворюватися з літака в автомобіль і назад.
7. Іншопланетяни
У романі Герберта Уеллса 1898 року «Війна світів» нашій увазі належить конфлікт людей з іншопланетянами. Прибульців за задумом автора вб’є проста бактерія. Поки що не відомо про зустрічі з інопланетними організмами.
8. Стільникові телефони і Bluetooth
«Кірк Ентерпрайз; прийом Ентерпрайз» – цю фразу Джеймс Кірк говорив в пристрій, сьогодні це - Bluetooth. Пристрої, що використовуються в Star Trek за механізмом роботи не відрізняються від сучасних стільникових телефонів.
9. Променева зброя
«Війна світів» Герберта Уеллса принесла нам ще й інформацію про теплові промені, за допомогою яких знищували своїх супротивників прибульці. Сьогодні деякі різновиди військових лазерів збивають ракети
10. Роботи
Карел Чапек у 1920 році разом зі сценарієм «Розумні універсальні роботи» подарував світові ідею штучних людей, ввівши термін «роботи». Сьогодні роботи – частина нашого світу.
11. Космічні подорожі
Сьогодні цей вид туризму набирає обертів. Вперше ми дізналися про нього з фільму Стенлі Кубрика 1968 року «Космічна одіссея». Приватні компанії приймають заявки на орбітальні і суб-орбітальні польоти.
12. Астероїдний апокаліпсис
Раніше нікого не турбувала загроза астероїдів. У фільмах-катастрофах, таких як, «Армагеддон» і «Зіткнення з безоднею» ми бачимо страхітливі картини. 13. Діти з пробірок і генна інженерія
У романі Олдоса Хакслі 1932 року «Дивний новий світ» передбачено все те, чим ми живемо сьогодні. Хакслі зумів вгадати аспекти генної інженерії – дітей з пробірок, клонування. Також в «чудовому світі» зустрічається згадка про наркотики гарного самопочуття, схожі з сьогоднішніми антидепресантами.
14. Інтерактивні планшети
Наше повсякденне життя сьогодні важко уявити без високотехнологічних пристроїв. Електронні книги, телефони з тачскрином – сьогодні наші незмінні атрибути. У 60-х роках минулого сторіччя члени екіпажу корабля «Ентерпрайз» використовували PADD (персональний дисплейний пристрій доступу) для доступу до своїх комп’ютерів. «Путівник автостопщика по Галактиці» (дійсний електронний гід, який використовувався в книзі) дуже схожий на планшетний ПК зі справжнім галактичним Wi-Fi доступом.
15. Тотальне стеження
Тотальне стеження, поряд з іншими елементами антиутопії Джорджа Оруелла «1984», сьогодні не викликає подиву. Мітки і куки інтернет сайтів дозволяють збирати інформацію про ваші звички і інтересах.
16. Соціальні мережі, банкомати, навушники і електронні книги
Багато що з того, що передбачив відомий фантаст Рей Бредбері, збулося ще за його життя. У своїх творах автор передбачив появу багатьох сучасних пристроїв. Герої Рея Бредбері з роману "451 градус за Фаренгейтом" (1953 рік) носили радіоприймачі-втулки, що стали прототипом навушників і бездротового зв'язку. Члени товариства футуристів з книги одержимі матеріальними благами. Їхнє дозвілля зайняте величезними плоскими телевізорами на всю стіну з об'ємним зображенням, за допомогою яких люди спілкуються між собою.
Писав Бредбері і про машини, що за всіма ознаками нагадують сьогоднішні банкомати. У романі користувачі таких пристроїв мають цілодобовий доступ до своїх заощаджень
Яке пророцтво вас вразило найбільше? Ми будемо раді вашим коментарям і з задоволенням розповімо ще багато цікавого!

Немає коментарів:

Дописати коментар