четвер, 13 квітня 2023 р.

#Професійні_навчання

Працівники Черкаська центральна міська бібліотека для дітей 13 квітня 2023 року долучилися до другої відкритої розмови «Російська та російськомовна література у публічних бібліотеках України. Рік війни. Куди рухаємося? Що змінилося? Що потребує змін?» на платформі Zoom, яку організували ВГО Українська бібліотечна асоціація спільно з Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого та ГО «Бібліотека майбутнього».

Модераторкою застрічі була Вероніка Селега, співзасновниця ГО «Бібліотека майбутнього».
У ході зустрічі піднімалися питання про актуалізацію книжкових фондів, концепцію щодо літератури, яка може залишитись у бібліотечних фондах, та літератури, яка підлягає вилученню, що змінилося за рік війни в українських книгозбірнях.
Колеги ділилися своїм досвідом щодо актуалізації фондів, приводили статистичні дані списання російськомовної літератури, говорили про проблему недостатнього фінансування комплектування бібліотечних фондів україномовною літературою, про використання коштів за списані книги та яким чином поповнюються фонди в умовах недостатнього фінансування, чи всі книжки російською мовою є пропагандистськими, про перелік видавництв, які попали під обмежувальні санкції та що робити з книжками, які вже є у фондах, що видані видавництвами, які знаходяться під санкціями та про інформаційну цінність книжкових фондів.
У ході зустрічі виникла гаряча дискусія щодо вилучення книг російських авторів з фондів бібліотек.
Щиро дякуємо колегам за таку важливу, актуальну, конструктивну дискусію.
Подальших творчіх успіхів, Миру й Перемоги!

Немає коментарів:

Дописати коментар