четвер, 27 квітня 2023 р.

#Краєзнавча_мандрівка

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей

Абонемент 5-9 класів підготував фото подорож "Черкащина - мій рідний край!". Сьогодні ми всі разом мандруємо до місця сили Шаєвої гори.
Шаєва гора знаходиться недалеко від Черкас (приблизно 20 кілометрів), і належить національному заповіднику "Скіфський курган". Заповідник тягнеться вздовж річки Тясмин і вражає своїми природними красотами. Серед рослин зустрічаються види, які занесені в Червону книгу України. Ще одна родзинка Шаєвих гір – тут знайдені поселення скіфів. Археологи розкопали залишки людей даної епохи, зброї та предмети їх побуту. Існує думка, що на території заповідника колись був табір російської імператриці Катерини II, коли вона здійснювала поїздку Потьомкінськими селами.
Але найцікавіше, що Шаєва гора знаходиться на місці геологічного розлому вздовж річки Тясмин. Це і обумовлює геологічні та енергетичні аномалії. Такі місця називаються Місцями Сили, і вони притягують до себе шукаючих людей. В давні часи наші предки знали про такі місця, і влаштовували на них свої святилища (капища). Пізніше на слов'янських капищах почали будувати церкви. Кажуть, що таке капище було і на Шаєвій горі. А ще зовсім недавно на ній була спочатку дерев'яна, а потім і кам'яна церква, яка не збереглася до сьогоднішнього часу.

Немає коментарів:

Дописати коментар