неділю, 23 квітня 2023 р.

#ВСЕСВІТНІЙ_ДЕНЬ_КНИГИ_ТА_АВТОРСЬКОГО_ПРАВА

23 квітня — Всесвітній день книги.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє цікаві факти для фанатів літератури.
Для тих, хто живе світом книжок — це особлива дата, адже, як можна не любити книжки, коли, завдячуючи їм, ми проживаємо безліч маленьких життів? Змагатися з драконами, бути учасником історичних подій, пережити бурхливий роман чи перевернути свій світогляд з ніг на голову — все це можна зробити, просто перегортаючи сторінки.
Всесвітній день книги та авторського права святкують щорічно 23 квітня, ось уже понад 20 років. Навіщо? Щоби підкреслити важливість внеску письменників у життя людства. Йдеться про освіту, саморозвиток, творчість, задоволення. Книжка може зробити людину розумнішою або щасливішою. Але, як висловився Паскаль, кожну книжку треба вміти читати. Правильна література в руках правильного читача у правильний час — це скарб.
Відсвяткувати день книжки можна за читанням хорошої книги або подарувати близькій людині книжку. Або, оновити власну бібліотеку, замовивши у цей день в книгарні ту літературу, яку давно хотілося прочитати. А, вже прочитані книжки — не зберігати на поличці, щоби стояли без діла. Роздати їх друзям, подарувати бібліотеці чи віддати на благодійність. Адже книжки — це не прикраса для стіни, їх потрібно передавати від читача до читача.
Цього дня народилися Моріс Дрюон, Володимир Набоков Андрій Курков, Григорій Тютюнник. Беручи до уваги цей факт, цілком природно, що Генеральна конференція ЮНЕСКО, яка проходила в Парижі в 1995 році, вирішила віддати в цей день данину уваги і шани книжкам і авторам, закликаючи молодь знаходити задоволення у читанні, поважати безцінний вклад тих, хто своєю творчістю сприяє соціальному і культурному розвитку і заснувала Всесвітній день книги і авторського права.
💟Першою в світі книгою, надрукованою на машинці, стало твір Марка Твена «Пригоди Тома Сойєра»💟
Найпопулярніший у світі автор — письменниця Агата Крісті. Її книги поступаються популярністю лише Біблії.
💟Рукопис Войнича вважається самою таємничою книгою в світі, і вона досі не розшифрована. Вона нагадує написаний на невідомому мовою манускрипт або знахарский довідник, тільки от в світі немає тих рослин, які на сторінках цієї книги намальовані. І мови, на якому вона написана, ніхто не знає.
💟Автор «Мандрів Гулівера» Джонатан Свіфт описав у своїй книзі закони механіки небесних тіл дивно точно за сотню років до того, як правдивість його тверджень змогли підтвердити астрономи.
💟З моменту винаходу друкарського верстата на Землі було надруковано близько 2 мільярдів книг. Зараз їх одночасно існує у світі приблизно в 30 разів менше.
💟За даними Google, в світі існує 129 864 880 книг. В цю кількість входять усі жанри книг – художні, публіцистичні, наукові і т.д.
💟Чим раніше — тим краще. Дослідження довели, що якщо вже в 4 роки привчати дитину до читання — то вона легко буде засвоювати нову інформацію. Якщо ж почати вчитися читати у 6 років — нові знання будуть даватися вже важче.
💟Одна з найбільш незвичайних у світі книг - «Божественна комедія» Данте - була написана на аркуші паперу розміром 80 х 60 см ченцем Габріелем Челані. Вона містить 14000 віршів. Якщо подивитися на лист з деякої відстані, то можна побачити барвисту карту Італії. На цю працю Челані витратив чотири роки.
💟
Вітаємо усіх причетних до свята!

Немає коментарів:

Дописати коментар