понеділок, 6 березня 2023 р.

#День_народження_письменника


У цей день 1827 року на Полтавщині народився Леонід Глібов – відомий український викладач, письменник і байкар.
📜Широке визнання в українській літературі Глібов здобув як байкар. Усього він написав понад 100 творів цього жанру, в яких засуджував кріпацтво та інші вади тогочасного суспільства. Також був автором 43 поезій, 27 віршованих загадок і відповідей до них, 12 акровіршів, двох казок, поем і комедій.
📌Перша збірка «Байки Леоніда Глібова» містила 36 творів, але майже весь тираж її був знищений у зв'язку з валуєвським циркуляром. За його життя вийшло ще дві збірки байок. На жаль, надрукувати інші заважала цензура.
🇺🇦Письменник ніс глибокий народний гумор у маси. Зміст його жартівливо-іронічних творів простий та зрозумілий кожному, але у них зображено найважливіше – побут та переживання звичайних українців.
🤲Також Леонід Глібов вчителював – викладав історію та географію. Зокрема він був вчителем батька Лесі Українки. Глібов завжди намагався зацікавити своїх учнів навчанням, для цього навіть не перевіряв домашні завдання.
🥀Однак, здоров’я талановитого байкаря виявилось слабким. 66-му році життя Леоніда Глібова обірвалося через хворобу серця.
💛Плекаймо пам'ять про великих українців!
Минувшина України

Немає коментарів:

Дописати коментар