четвер, 9 березня 2023 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей

8 березня важливо говорити про досягнення жінок, їхній вклад у світ, розвиток своєї країни.

Згадаємо одних з найвпливовіших жінок, які боролись за незалежність України?
1. Леся Українка – одна з найвідоміших жінок за всю історію України, видатна українська поетеса, активна учасниця боротьби за права жінок та просування національних ідеалів. Багато її творів визнані шедеврами світової літератури.
2. Катерина Білокур - відома українська художниця, радянська влада представляла її творчість, як «роботи колгоспниці з села Богданівки», а вона було генієм поставленим в умови того часу: родина не визнавала її талант і називали ганьбою для сім’ї, дитячі малюнки палили, вона одна йшла проти системи , могла б мати квартиру у Києві, але не захотіла малювати портрет «великого вождя» (Сталіна).
3. Алла Горська - відома українська художниця, лідер та душа українського правозахисного руху 60-х років, відкрито критикувала радянський режим і активно популяризувала українську культуру. Була вбита у 1970 р. (у віці 41 р.).
4. Олена Теліга - поетеса та громадська діячка, активна учасниця Організації українських націоналістів (ОУН) під час Другої світової війни. Спершу революціонери-підпільники поставилися з недовірою до молодої тендітної жінки, але пізніше розгледіли в ній справжню патріотку, сильну особистість. 21 лютого 1942 р. в Бабиному Яру Олену Телігу разом з іншими діячами ОУН розстріляли фашисти.
5. Ліна Костенко - одна із найвідоміших українських письменниць сучасності, лауреат великої кількості літературних премій і нагород, одна з лідерів шістдесятництва, її надто сміливі твори (на той час) вилучали з друку і довгий час не публікувались.
✍🏼 допишіть в коментарях українок яких би ви додали....

Немає коментарів:

Дописати коментар