вівторок, 21 березня 2023 р.

21 березня – Всесвітній день лісів.



🌳🌲Ліси більше, ніж просто дерева.
Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє відео презентацію: «Лісові таємниці»(до Всесвітнього Дня лісу 21.03.) Екологічна вікторина .
Ліси покривають майже третину всієї суші на Землі, забезпечуючи життя незліченної кількості видів, включаючи наш власний. Щороку люди очищають від природних лісів мільйони акрів, цим самим загрожують зникненню деяких найцінніших екосистем.
У надії пролити більше світла на те, що ліси роблять для нас, і чому ми не можемо дозволити собі їх втратити, ось 21 причина, чому вони важливі:
🌲 Ліси допомагають нам дихати. За оцінками, одне зріле, листяне дерево забезпечує денну норму кисню для принаймні 2 і максимум 10 людей.
🌳 Ліси більше, ніж просто дерева - майже половина відомих видів Землі живе в лісах.
🌲 В лісах теж живуть люди. Близько 300 мільйонів людей проживають у лісах по всьому світу, в тому числі, 60 мільйонів корінних жителів, виживання яких майже повністю залежить від лісу.
🌳Ліси охоложують нас. Наприклад, міські дерева допомагають будівлям залишатися прохолодними, зменшуючи потребу в електричних вентиляторах або кондиціонерах.
🌲 Ліси запобігають змінам клімату. Це зумовлюється тим, що ліси поглинають вуглекислий газ із атмосфери та зменшують ризик парникового ефекту.
🌳 Ліси роблять дощ. Великі ліси можуть впливати на регіональний характер погоди і навіть створювати власний мікроклімат.
🌲 Ліси борються з повенями. Корені й крони дерев утримують та поглинають воду під час дощів або танення снігу. Після цього повільно вивільняють її – в результаті річки не переповнюються за короткий час.
🌳 Ліси "платять наперед". Окрім запобігання паводкам, ліси поглинають поверхневі води (в яких багато токсичних речовин і хімікатів - від добрив для газону до пестицидів), таким чином захищають екосистеми нижче за течією.
🌲 Ліси поповнюють водоносні горизонти. Вони не можуть поглинути всю вологу, вода, яка проходить через коріння стікає у водоносні горизонти, поповнюючи запаси підземних вод.
🌳Ліси блокують вітер. Вони захищають чутливі до вітру культури, окрім цього захист від вітрумедоносних рослин полегшує бджолам запилення.
🌲 Ліси тримають ґрунт на своєму місці. Коренева мережа лісу стабілізує величезну кількість ґрунту, запобігає ерозії вітром або водою.
🌳 Ліси очищують забруднений грунт. На додаток до утримання ґрунту на місці, ліси можуть також використовувати фіторемедіацію для очищення ґрунту від деяких забруднюючих речовин.
🌲 Ліси очищують брудне повітря. Дерева поглинають велику кількість забруднюючих речовин, що потрапляють у повітря, включаючи оксид вуглецю, діоксид сірки та діоксид азоту. За оцінками, тільки в США міські дерева рятують 850 життів на рік.
🌳Ліси заглушують шумове забруднення. Ефект глушника значною мірою обумовлений шелестом листя - плюс інші лісові шуми, як пташині пісні, що робить дерева популярним природним шумозахистом.
🌲 Ліси нас годують. Дерева дають не лише горіхи, насіння та сік. В лісі ростуть поживні гриби та ягоди.
🌳 Ліси зцілюють нас. Прогулянки лісом можуть принести користь для здоров'я, включаючи зняття стресу, зниження артеріального тиску та посилення імунної системи. Значна частина лікарських рослин росте в лісах.
🌲 Ліси дають ресурси для виготовлення речей. З деревини виготовлють багато речей починаючи з паперу та меблів, закінчуючи будинками та одягом.
🌳 Ліси створюють робочі місця. За даними ООН, понад 1,6 мільярда людей повністю покладаються на ліси як джерело для існування, а 10 мільйонів безпосередньо зайняті в управлінні або охороні лісів.
🌲 Ліси створюють велич. Природна краса може бути найочевиднішою і найменш відчутною перевагою, яку пропонує ліс
🌳 Ліси допомагають нам досліджувати та розслаблятися. Нас тягне нас до лісу та інших природних пейзажів, вони заохочують досліджувати, блукати чи просто розслаблятись. Ліси дають відчуття таємниці та дива, розуміння що тут десятки, сотні років тому блукали наші далекі предки.

Немає коментарів:

Дописати коментар