понеділок, 27 березня 2023 р.

#Всеукраїнський_тиждень_дитячої_та_юнацької_книги

У цьому році виповнюється 185 років казці данського письменника Х. К. Андерсена «Стійкий олов’яний солдатик».

Казка « Стійкий олов’яний солдатик» вперше опублікована 2 жовтня 1838 року в Копенгагені в авторській збірці « Казки, розказані дітям». Казка набула популярності в багатьох країнах світу.
А чи знаєте ви, що письменник присвятив свою казку батькові, якого теж звали Ганс. Щоб урятувати сім’ю від злиднів бідний чоботар пішов служити до війська. Після воєнних походів повернувся додому хворим і помер, коли синові було лише 14. Син захоплювався батьком, його любов’ю до родини, силою і мужністю. З дитячих років Андерсен зберіг пристрасть до колекціонування олов’яних солдатиків, що стали дуже популярними після виходу казки. На створення образу олов’яного солдатику вплинули і давні традиції Данії, де королівська варта охороняє резиденцію короля і королеви.
А що могло послужити поштовхом до написання казки? Розповідають, що одного разу йшов Андерсен по вулиці. Маленький хлопчик грався біля вікна, але коли він побачив улюбленого казкаря, то подарував йому олов’яного солдатика. Стверджують, що так і народилась ця чудова казка.
Бібліотекарі Черкаська центральна міська бібліотека для дітей під час Тижня дитячої та юнацької книги пропонували своїми маленьким користувачам онлайн- знайомство: « В світі незвичайних казок Г.Х.Андерсена», та коментоване читання казки – ювіляра: « Стійкий олов’яний солдатик »



Немає коментарів:

Дописати коментар