пʼятницю, 13 січня 2023 р.

#пишаємося_українцями


12 січня Україна відзначає дні народження одразу двох митців, що надзвичайно збагатили її культуру. Людей, що не тільки творили в Україні — а й жили нею.
114 років тому народилася Марія Примаченко. Загадковий, унікальний світ її картин — візитівка українського живопису. Прикута до милиць, сільська жінка ніде не навчалася малюванню— але створила понад 800 коштовних полотен. Роботами «наївної» художниці захоплювалися Пікассо та Шагал, а її виставки організовували по всьому світу.


А ще художниця через свої картини висловлювала протест війні — її роботу «Звір війни», яку ви тут бачите, восени вперше експонували в США.
150 років тому народився Василь Кричевський — це завдяки йому маємо герб України у сучасному вигляді. Видатний архітектор, це він започаткував український архітектурний модерн. Працював із графікою, малярством, кіно, був педагогом та етнографом.
Вважається, що саме Василь Кричевський відродив мистецтво оформлення української книги, створивши близько 90 обгорток для різних видань.
Василь Кричевський також є основоположником мистецького оформлення фільмів української кінематографії, створивши понад три десятки театральних постановок і кінофільмів.


☝️Цікаво, що саме Василь Кричевський укомплектував одну з найбагатших колекцій предметів української народної творчості в Україні. Але вона згоріла у 1918 році через обстріл більшовиків…
Одразу ж згадується, як із палаючого музею Марії Примаченко в Іванкові виносять її картини — тільки вже цьогоріч, у лютому, через обстріл росіян.
Історія повторюється. І сто років тому, і сьогодні ворог нищить наш культурний спадок. Однак ми й надалі творитимемо українське і плекатимемо вже створене. Й боронитимо нашу культуру із таким же завзяттям, як боронимо землю, на якій вона розцвіла.

Немає коментарів:

Дописати коментар