пʼятницю, 27 січня 2023 р.

Минувшина України

 27 січня 1860 року вийшло повне друковане видання "Кобзаря" Тараса Шевченка.

Як відомо, Тарас Шевченко почав писати ще кріпаком у 1837 році. Першу збірку "Кобзар" за сприяння Євгена Гребінки видав у 1840 році в Санкт-Петербурзі. У збірку увійшло 8 творів: "Перебендя", "Катерина", "Тополя", "Думка", "Нащо мені чорні брови", "До Основ'яненка", "Іван Підкова", "Тарасова ніч" та поезія "Думи мої, думи мої, лихо мені з вами". Саме після появи першої збірки поета почали називати кобзарем.
За життя автора з такою назвою вийшло ще дві збірки. У 1844 році вийшов передрук першого видання" Кобзар" з додатком поеми "Гайдамаки". У 1860 році "Кобзар" був надрукований за кошти Платона Симиренка, з яким Шевченко познайомився під час останньої подорожі Україною. Творчість Тараса Шевченка вийшла далеко за національні рамки. Шевченків "Кобзар" перекладено багатьма мовами народів світу.
У своїх поетичних рядках Тарас Шевченко відводив важливу роль у творенні історичних подій окремо взятій особистості й не менш значущу роль — народові. Поет завжди наголошував на тому, що історія завжди має бути уроком для нащадків і головним джерелом роздумів людини про вічність буття та здатність до оновлення.
Слово Тараса Шевченка і на сьогодні є актуальним і пророчим. А його "Кобзар" відкриває щоразу щось нове і незвідане кожному з наступних поколінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар