середу, 4 січня 2023 р.

#Літературний_портрет

4 січня 1785 народився Якоб Грімм - німецький філолог, один із відомих братів-казкарів.

Брати Грімм асоціюються, звичайно, з їх прекрасними казками. Знають ці історії і дорослі і діти. Звали їх Якоб і Вільгельм, жили вони в німецьких землях кінця вісімнадцятого століття і були вони дивовижними.
Поява такої, здавалося б, «несерйозною» книги - збірки казок Братів Грімм - зробило революцію в філології. Навіть немає сенсу перераховувати героїв казок, так само, як неможливо згадати всі фільми, вистави, збірники, дослідні роботи, пов`язані з творчістю братів Грімм. Вони прожили, як для того часу, досить довго - творили до останнього подиху і залишили величезну творчу спадщину.
Цікаві факти:
- Грімм придбали всесвітню славу завдяки збірки «Дитячі і сімейні казки», які були видані в 1812 році. В остаточний збірник казок Братів Грімм увійшло 210 казок і легенд.
- «Казки Братів Грімм» переведені на 160 мов.
- Ілюстрації до одного з перших видань «Казок Братів Грімм» (7 гравюр на міді) створив їх брат-художник Людвіг Еміль Грімм.
- У 1896 році в Ханау, рідному місті Братів Грімм, на ратушній площі було встановлено пам’ятник на честь Братів Грімм. Автором скульптурної групи став Сіріус Еберле. Від монумента бере початок вулиця Німецьких казок.
- Грандіозну працю Братів Грімм «Словник німецької мови» було розпочато в кінці 1830-х років, згодом роботу над ним продовжили Геттінгенський університет і Берлінська академія наук. Її перше видання було завершено тільки в 1960 році.
- Якоб Грімм сформулював і досліджував закон в галузі лінгвістики, згодом названий «законом Грімма». Закон про перше німецьке пересування приголосних.
- Грімм були професійними бібліотекарями. Цій професії вони віддали кілька десятиліть свого життя.
- Основою для «Казки про рибака і рибку» Пушкіна послужила казка Братів Грімм «Рибак і його дружина».
- Британський психолог професор Саллі Годдарт Блайт в книзі, присвяченій дитячим казкам, кращими казками для правильного формування у дівчинки уявлень про життя назвала три. Всі вони входять до збірки Братів Грімм – це:
• «Попелюшка»;
• «Білосніжка»;
• «Рапунцель».
-
Почитайте дітям казки братів Грімм. Приємного читання.

Немає коментарів:

Дописати коментар