вівторок, 24 січня 2023 р.

Сашко Лірник

 

Олександр Іванович Власюк, відоміший під ім'ям Сашко Лірник — казкар-лірник, інженер-будівельник, сценарист, актор, телеведучий, володар почесного звання « Заслужений працівник культури України». Сашко Лірник був членом журі фестивалю авторської пісні "Срібна підкова", постійний учасник фестивалів "Країна Мрій", "Етноеволюція", "Трипільське Коло". Володіє такими музичними інструментами, як колісна ліра, варган, бубон, гітара.

Народився Сашко Лірник 24 січня 1963 року в місті Умань, де мешкав у старому будинку родини графа Потоцького.

В 1999—2002 роках — автор і ведучий телепередачі "Казки лірника Сашка". Першу казку він написав у 4 роки – про золоторогого Оленя, який дуже швидко бігав, тому його не могли вполювати. Відтоді Сашко Лірник створив кілька тисяч казок. Він розповідає їх на фестивалях, концертах, із телеекранів. 

 У 2003 році диск "Казки лірника Сашка для дорослих і дітей" був визнаний найкращим альбомом України (опитування журналу "Політика і культура").

З 2010 року — автор і ведучий програми для дітей "Світанок" на каналі ICTV.


Сашко Лірник написав і поставив "Зірковий Новорічний Вертеп" на Майдані Незалежності в Києві у 2014 році, який визнано найкращим новорічним шоу в Україні 2014 року.

У 2014 році на екрани вийшов мультсеріал "Моя країна Україна" за сценарієм Сашка Лірника — 26 серій, який він і озвучував і є головним героєм разом із своїм котом Воркотом.

2011 року у видавництві Олега Петренка-Заневського "Сіма видає" вперше вийшла книжка "Казки Лірника Сашка". У 2013 році це видання на Інтернаціональній виставці ілюстраторів дитячої книжки "Mostra degli Illustratori" (Болонський дитячий книжковий ярмарок) було обране до 50 найкращих художніх творів з понад 3200 заявлених зі всього світу[7]. У 2014 році вийшла книжка "Казки Лірника Сашка" (видавництво "Зелений Пес"), яка стала лідером в рейтингу українських книжок.

Єдиний артист у світі, якому дзвонять бійці з фронту з проханням розказати по телефону казки "для бліндажа".

Постійно їздить на передній край фронту з концертами, організовує волонтерську допомогу. Веде активну волонтерську роботу по допомозі українським військовим і дітям, організував «агітпотяг на Схід», проводив концерти для бійців в Красногорівці, Пісках, Маріуполі, Широкиному. 

2016 року за волонтерську роботу і виступи на фронті отримав нагороду Генерального Штабу ЗСУ «За заслуги перед Збройними Силами України».

2019 року за значний особистий внесок у державне будівництво, зміцнення національної безпеки, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня.

Лірник Сашко є сьогодні одним з найбільш відомих складачів та оповідачів казок в Україні. Йому вдалося відродити зниклий уже жанр розмовної оповіді, який він називає «українська химерна казка». Автор переказує уже відомі твори та легенди, а також створює власні. Саме за гарну розповідь люблять Лірника Сашка і діти, і дорослі. Для дітей його казки – як яскраві живі картинки, а для дорослих – як пізнавальні скарбниці, з яких можна багато про що дізнатися чи пригадати. Отже, якщо вам закортіло чогось казково-козацького, завітайте до нашої бібліотеки, візьміть книгу Сашка Лірника і починайте читати!

Немає коментарів:

Дописати коментар