вівторок, 15 серпня 2023 р.

«А завтра прийде в гості Спас - і швидко піде літечко від нас».

Ось майже і промайнуло тепле літечко. Користувачі відпочили, набралися сил, позитивних вражень, але ж літні канікули ще не закінчилися, тому вони завітали до Черкаська центральна міська бібліотека для дітей на народознавчу годину спілкування «А завтра прийде в гості Спас - і швидко піде літечко від нас».

14 серпня у православній церкві відзначають свято Маковея - Медовий Спас.
Назва "Медовий спас" — народна. З'явилася вона тому, що саме цього дня в церквах освячують різнотрав'я, мед, воду, влаштовують хресні походи до водойм. Саме в цей період починається збирання меду з вуликів.
Ще одна назва свята — Маковія — походить від семи мучеників Макавеїв, їхньої матері Соломонії та учителя Єлеазара, які жили 166 року до нашої ери і прийняли смерть за свою віру в Господа.

14 серпня церква вшановує їхню пам'ять. В народі вважалося, що саме в цей період на полях уже починає дозрівати мак. Тому назва утворилася шляхом накладання слова "мак" на ім'я Макавей.
Бібліотекарі привітали читачів зі святом, побажали міцного здоров’я, усіх благ, Божого милосердя, розповіли про традиції свята та легенду, яка пояснює назву свята.
Діти закріпили свої знання про звичаї, прикмети, зміни, що відбуваються у природі та поласували рум’яними яблуками та медовими грушами.

Немає коментарів:

Дописати коментар