вівторок, 15 вересня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє «Зірки книжкового всесвіту». Королева детективу.


Агата Крісті (справжнє ім'я — Мері Кларисса Міллер) народилася 15 вересня 1890 року в Торкі (графство Девон).
Вже у першому своєму романі «Таємнича пригода в Стайлз» в 1920 році Крісті створила такого улюбленого читачами, детектива-любителя, Еркюля Пуаро. Майже так само знаменита його колега, теж любителька приватного розшуку, добродушна, прониклива міс Марпл, яка розгадує таємниці, прямуючи багато про що говорять дрібниці і відмінно розбираючись в людях.
Крісті опублікувала більше 60 детективних романів і 19 збірок оповідань. Її перекладали на інші мови більше всіх інших англійських авторів, за винятком Шекспіра. Майстерно побудовані твори Крісті відрізняє приголомшливе вміння направити читача по невірному сліду.
У числі її найкращих романів: «Вбивство в Східному експресі» (1934), «Багдадська зустріч» (1957), «Що бачила місіс Макгіллікадді» (1957); із пізніх романів слід виділити «Нічна темрява »(1968),«Вечірка на Хеллоуїн»(1969) і «Брами долі»(1973).
Крісті вдало виступала і як драматург — шістнадцять її п'єс поставлено в Лондоні, за деякими були зняті фільми. У 1956 році Крісті була нагороджена орденом Британської імперії II ступеня.
Померла Крісті в Уоллінгфорде 12 січня 1976 року. Вона заслужено носить звання королеви детектива.

Немає коментарів:

Дописати коментар