середу, 9 вересня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє літературні гостини «Письменники рідного краю». Коваленко Валентина Михайлівна — український політик, поетеса, прозаїк, літературознавець. Голова Черкаської обласної ради (2014-2015), член Національної спілки письменників України.


Жіночий світ поезії і прози Валентини Коваленко глибокий, багатогранний, пристрасний, магічний, джерельно-свіжий. Художність її творчості висока, талановита, мелодійна.
Народилася письменниця 9 вересня 1964 року в селі Самгородок Смілянського району в селянській сім’ї Михайла Федоровича та Лідії Федорівни Чуйченків. Родина Валентини Михайлівни залюблена у землю, закохана у рідний край. Рід, родина, дім – це невичерпний генератор енергії, з якого поетеса завжди черпала теми для творчості.
Настільною книгою письменниці є «Кобзар».
Поетична творчість Валентини Михайлівни розпочалася з дитинства, а перший друкований вірш «Берізка» з’явився у Смілянській газеті «Червоний стяг» (1980). Згодом були публікації в інших виданнях.
1993 рік ознаменований виходом першої збірки письменниці «З любові». А потім одна за одною виходили у світ інші збірки – «Перевесла істин» (1996), «Приворот-зілля» (1997). Вийшла у світ проза для дітей (збірка «Вовчик», 1999, 2010).
Абсолютна більшість творів письменниці духом і змістом тягнуться до села, до матінки-землі й природи, до історичного й духовного коріння.
Значне місце у творчості поетеси займає пейзажна лірика. Поезія її радісна, лірична, одухотворена, пронизана динамікою світовідкриття, світонародження. Авторка зачарована природою, яка дарує людині свої скарби і надихає своєю магічною силою.
Валентина Коваленко – талановитий майстер слова. Її інтимна лірика, наповнена святістю і розчаруванням, всеосяжністю і приземкуватістю (збірки «З любові», «Перелесниця» «2006), розділ «Трунку Сварожого рога» відзначений обласною літературною премією «Берег надії» імені Василя Симоненка (2004).
В.М. Коваленко не лише поет, прозаїк, а й літературознавець, мудрий наставник, здатний поділитися своєю майстерністю й досвідом з обдаровано молоддю та з учителями. Вона є автором навчально-методичних посібників для педагогів та літераторів-початківців «На осонні слова» (2002), «Поетичний гербарій» (2007) – унікальної книги, відзначеної премією «Благовіст» та багатьох інших.
Письменниця збагатила українську літературу творами, що розливають світло і тепло, несуть унікальну психологічну силу, надихають бути справжніми людьми.
Шановна Валентина Михайлівна!
Вітаємо Вас з Днем народження і зичимо миру, добра, Божого благословення.
Хай у Вашій талановитій душі буде завжди затишно, невпинно струменить землею українською творча невичерпна енергія серця.
Щоб збувалися найзаповітніші мрії і бажання, не зраджували друзі, щастя і радість панували в родині.

Немає коментарів:

Дописати коментар