середу, 23 вересня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє історичний хроноскоп «Видатні українки». «Чарівна Баттерфляй»

 



Сьогодні день народження найуславленішої української оперної співачки Соломії Крушельницької.
Цікаві факти:
Першим досвідом співу для Соломії Крушельницької був домашній хор. Під час одного з таких виступів у юну Соломію закохався молодий семінарист Зенон Гудковський. Зачарований голосом і вродою він попросив її руки, і батьки дали згоду. На скасуванні заручин наполягала сама Соломія. Однак Амвросій Крушельницький підтримав доньку в її виборі.
На сцені Львівської опери Соломія Крушельницька дебютувала, коли їй виповнився 21 рік. Саме тоді її помітила італійська прима Джемма Беллінчоні, яка переконує дівчину продовжити навчання в Італії.
У другій половині 1890-их років почались її тріумфальні виступи на сценах театрів світу: Італії, Іспанії, Франції, Португалії, Росії, Польщі, Австрії, Єгипту, Аргентини, Чилі в операх «Аїда», «Трубадур» Д. Верді, «Фауст» Ш. Гуно, «Страшний двір» С. Монюшка, «Африканка» Д. Мейєрбера, «Манон Леско» і «Чіо-Чіо-Сан» Д. Пуччіні, «Кармен» Ж. Бізе, «Електра» Р. Штрауса, «Євгеній Онєгін» і «Пікова дама» П. Чайковського та інших.
У перші десятиріччя найбільш популярними на оперній сцені були четверо чоловіків – Енріко Карузо, Маттіа Баттістіні, Тітта Руффо та Федір Шаляпін. І лише одна жінка змогла зрівнятися з ними – це була Соломія Крушельницька.
17 лютого 1904 року в міланському театрі «Ла Скала» Джакомо Пуччіні представив свою нову оперу «Мадам Баттерфляй». Ще ніколи композитор не був так упевнений в успіху, але глядачі оперу обурено освистали. Славетний маестро почувався розчавленим. Друзі вмовили Пуччіні переробити свій твір, а на головну партію запросити Соломію Крушельницьку. 29 травня — на сцені театру «Ґранде» в Брешії відбулася прем’єра оновленої «Мадам Баттерфляй», цього разу — тріумфальна. Публіка сім разів викликала акторів і композитора на сцену. Після вистави, зворушений і вдячний, Пуччіні надіслав Крушельницькій свій портрет із написом: «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй».
Співачка завжди підкреслювала своє походження – на біс виконувала тільки українські пісні.
У 30 років Соломія Крушельницька була годувальницею родини і навіть купила рідним будинок у Львові.
Лише одного разу Крушельницька скасувала запланований виступ. Після виверження Везувію, лікарі відмовили її від виступів у Палермо. Соломія вирушила у Віареджо, і там зустріла кохання свого життя. Ним став мер міста Віареджо Чезаре Річчоні на 20 років старший за Соломію.
У 1938 році помер чоловік Крушельницької.
У серпні 1939 року співачка відвідала Галичину і через початок Другої світової війни не змогла повернутися до Італії.
Після приєднання в листопаді 1939 року Західної України до СРСР, нова влада націоналізувала будинок артистки, залишивши їй тільки чотирикімнатну квартиру, в якій вона жила з сестрою Ганною.
Під час німецької окупації Львова С. Крушельницька дуже бідувала, тому давала приватні уроки вокалу.
Востаннє на сцену Соломія Крушельницька вийшла 1949 року. Рак горла щодня робив голос слабшим, але для цього виступу вона зібрала всі свої сили.
Мешкаючи й викладаючи в Радянській Україні, пані Соломія, незважаючи на численні звернення, довгий час не могла отримати радянського громадянства, залишаючись підданою Італії. Нарешті, написавши заяву про передачу своєї італійської вілли й усього майна радянській державі, Крушельницька стала громадянкою СРСР. Віллу відразу продали, компенсувавши власниці мізерну частину від її вартості. У 1951 році Соломії Крушельницькій присвоїли звання Заслуженого діяча мистецтв УРСР, а в жовтні 1952 року вона нарешті отримала звання професора.
Соломія Амвросіївна Крушельницька померла 16 листопада 1952 року. Її поховано у Львові на Личаківському кладовищі поруч з могилою друга і наставника — Івана Франка.

Немає коментарів:

Дописати коментар