вівторок, 13 грудня 2022 р.

#Пишаємось_українцями

 

Рівно 145 років тому, 13 грудня, народився автор всесвітньо відомої мелодії «Щедрик» Микола Леонтович.

За своє коротке життя (1877-1921рр) створив більш як 150 творів хорової класики, активно відроджував українську усну творчість, аранжував пісні січових стрільців та підтримував українську державність.
За свої погляди був підступно вбитий чекістом (співробітником Всеросійської надзвичайної комісії з боротьби з контрреволюцією і саботажем (ЧК)) у батьківському домі на Поділлі.
🔎Найцікавіші факти про музичний національний символ України:
▪️«Щедрик» — це українська народна пісня, музику до якої написав Микола Леонтович.
▪️У пісні сповіщається, що прилетіла ластівочка - це тому, що новий рік ще у дохристиянські часи святкували весною і саме ластівка приносила звістку про Новий рік.
▪️Микола Леонтович працював майже 20 років над хоровою обробкою цієї пісні та перероблював її п’ять разів.
▪️Вперше «Щедрик» виконав хор Київського університету 25 грудня 1916 року під диригуванням самого автора.
▪️У 1919 році Головний Отаман військ УНР Симон Петлюра ініціює закордонну подорож хору Олександра Кошиця в країни Європи аби продемонструвати світу, що Україна – не Росія, довести існування окремого українського народу зі своїми національними традиціями та знайти союзників в боротьбі за незалежність від росії.
Після гастролей хору Олександра Кошиця в країнах Європи у 1919 році та в США у 1922 році, «Щедрик» став відомим у всьому світі.
▪️У 1936 році популярний американський композитор українського походження Петро Вільховський створив англійську версію «Щедрика» під назвою «Carol of the Bells» (колядка дзвонів).
▪️Мелодія «Щедрика» звучала у багатьох відомих фільмах та серіалах: «Гаррі Поттер», «Сам удома», «Міцний горішок 2», «Сімейка Адамсів», «Південний парк», «Сімпсони» і багато інших.
▪️«Щедрик» М. Леонтовича здійснив величезний вклад у розвиток української й світової культури, пам’ятаємо і #пишаємось_українцями
З Любов‘ю до Українського 🇺🇦

Немає коментарів:

Дописати коментар