понеділок, 12 грудня 2022 р.

#Рубрика_цікаво_знати

Міжнародний День Гір

Найвищі гори: України, Європи, Африки та Сонячної системи. Яка гора найнебезпечніша, а яка —найпопулярніша? І чи справді Еверест найбільша гора Землі?
НАЙДОВША ГІРСЬКА СИСТЕМА
Найдовшою гірською системою є не наземні гори, а Серединно-Атлантичний хребет, що проходить під водами Атлантичного та Північного Льодовитого океанів. Його протяжність становить 18 тисяч кілометрів. Найдовшим за протяжністю гірським ланцюгом на землі є гори Анди у Південній Америці. Довжина гірського хребта сягає 9000 км.
НАЙВИЩА НЕПІДКОРЕНА ВЕРШИНА
НАЙВИЩА НЕПІДКОРЕНА ВЕРШИНА
НАЙВИЩА НЕПІДКОРЕНА ВЕРШИНА
Найвища у світі непідкорена вершина – Гангхар Пієнсум, розташована на межі Бутану й Тибету. Її висота над рівнем моря сягає 7570 м. Для підкорення вершини здійснено чотири експедиції у 1985 та 1986 роках британцями, які зауважили, що висота піку становить 7550 м. У 1994 році Бутан заборонив сходження на гори, вищі 6000 м, а у 2003 – весь альпінізм в країні.
НЕБЕЗПЕЧНА ГОРА
У Гімалаях знаходиться небезпечна гора-восьмитисячник Аннапурна І. За статистикою, до 2012 року загинув кожний четвертий альпініст, що намагався підкорити її. Висота піку становить 8091 м, схили круті та майже вертикальні. У 1950 році Аннапурну вперше підкорили французькі альпіністи Моріс Ерцог та Луї Лашеналь.
ПЕРШЕ ПІДКОРЕННЯ ЕВЕРЕСТУ
Перше документально підтверджене сходження на найвищу гору в світі – Еверест – сталося у 1953 році новозеландцем Едмундом Хілларі та непальським шерпом Тенцингом Норгеєм, учасниками дев’ятої британської експедиції на Джомолунгму. До цього спроби підкорення вершини почалися ще в 1921 році, але альпіністи не досягли успіху.
НАЙВИЩИЙ ВУЛКАН
Найвищий вулкан світу – Охос-дель-Саладо на межі Чилі та Аргентини, який має висоту 6893 м. Його подвійний пік прикрашає пейзаж пустелі Атакама. Незвичайно, але в цьому засушливому кліматі на верхівці кратеру розташоване озеро, діаметр дзеркала якого становить близько 100 м.
НАЙВИЩА ГОРА ЄВРОПИ
Найвища гора Європи – вулкан Ельбрус на Кавказі. Його висота складає 5642 м над рівнем моря. Наукові дослідження останніх десяти років дозволили впевнено віднести Ельбрус до категорії потенційно активних вулканів, хоч досі він вважався назавжди згаслим. Тут знаходиться найбільш високогірний готель у світі (4100 м), заснований у 1909 році.
НАЙВИЩА ГОРА АФРИКИ
Найвища точка Африки – вулкан Кіліманджаро у Танзанії, що сягає 5895 м. Вершина гори весь рік укрита снігом, що виглядає досить незвично на фоні африканської місцевості. Вулкан знаходиться посеред рівної савани, тож його чітко видно з космосу. Загальна площа гори складає майже цілих 390 тисяч гектарів.
НАЙВИЩА ГОРА СОНЯЧНОЇ СИСТЕМИ
У переліку ТОП-10 найвищих гір Сонячної системи половина (5 штук) належать Марсу. Найвища точка Марсу – гора Олімп – має майже 30 кілометрів у висоту.
ЯКА НАСПРАВДІ НАЙБІЛЬША ГОРА ЗЕМЛІ?
Найбільша на Землі гора насправді знаходиться на дні Тихого океану – це підводний вулкан Мауна-Кєа на Гавайях. Від підніжжя до верхівки висота складає 10203 м, хоча над рівнем моря вершина здіймається лише на 4205 м. На піку гори розташована відома міжнародна обсерваторія Мауна-Кєа з сучасними телескопами, заснована у 1967 році.
НАЙПОПУЛЯРНІША ГОРА ДЛЯ СХОДЖЕНЬ
У США знаходиться гора, на яку найчастіше підіймаються альпіністи з усього світу. Це вершина Монаднок висотою 965 м. Тут тренуються майбутні підкорювачі величезних гірських піків.

Немає коментарів:

Дописати коментар