понеділок, 5 грудня 2022 р.

Різниця між Дідом Морозом і Святим Миколаєм

Наші давньослов’янські предки вірили у повелителя зими та морозів, називали його Зимник, Мороз, Тріскун… Уявляли його злим велетенським дідом з сивою бородою, який виморожував людей, їх посіви та худобу. Люди приносили йому жертви, щоб задобрити, в деяких поселеннях навіть прив’язували до дерева молоду дівчину і, якщо наступного дня її знаходили замерзлою і вкритою снігом, тоді зима пройде без втрат.

З появою християнства на змінну злому язичницькому образу Мороза прийшов добрий Святий Миколай, якому не потрібно було приносити такі жертви, він сам дарував подарунки.
Святий Миколай чи Миколай Чудотворець — це реальна людина, орієнтовно народився 270 - 288, Римська імперія (зараз це Туреччина). Походив із багатої та глибоко віруючої сім’ї.
Шанують Святого Миколая через його вчинки: допомогав позбутися бідності, дарував їжу голодним, рятував від смертної кари невинних, зцілював хворих.
Досягнувши сану єпископа, Святий Миколай, помер 6 грудня (19 грудня за юліанським календарем) 342 року.
В Україні ж перші згадки про Святого Миколая датуються Х сторіччям.
І так, Святий Миколай став прообразом різдвяного Санта-Клауса, який дарує дітям подарунки на 6 грудня та на Різдво.
Повернемось до Діда Мороза))
У 1917 році більшовицька влада розпочала антирелігійну політику, заборонивши образ Святого Миколая, який дарував подарунки дітям.
Згодом починаються тотальні репресії та штучний голод.
Складний час, чи не так?🤔 ймовірно потрібно піднімати позитивний рейтинг країни…
У грудні 1935-го року в газеті «Правда» вийшла стаття другого секретаря КП(б)У Павла Постишева про відзначення Нового року разом з новими символами доби.
У 1937-му році Дід Мороз урочисто дебютував в Кремлівському палаці, чим і була започаткована мода на новорічні масові святкування, на зміну куті - салат олів’є, а замість узвару – «Радянське шампанське»…
..Виходить Діда Мороза не існує? Він вигаданий?
Публікація для роздумів)
✏️цікаві ваші думки з цього приводу)
З Любов‘ю до Українського🇺🇦

Немає коментарів:

Дописати коментар