вівторок, 13 грудня 2022 р.

#Народознавча_світлиця

 

13 грудня Церква традиційно вшановує пам'ять одного з апостолів Ісуса Христа — Андрія Первозванного.
Хто такий Андрій Первозванний
Святий апостол Андрій був рибалкою, народився у сім'ї Йони з Віфсаїди (Галілея). В Євангелії можна знайти твердження, що він також був молодшим братом апостола Петра. Коли явився Хреститель, святий пророк, Предтеча Ісус Христос, саме Андрій, Іоанн та Петро стали його першими і найближчими учнями.
Господь покликав Іоанна та Андрія за собою, говорячи: "Підіть і побачите". Андрій першим з великою радістю пішов за Ісусом Христом, за що отримав ім'я Первозванний. Він перебував з Сином Божим протягом всього періоду його служіння, а після того, як Спаситель воскрес, апостол Андрій з іншими учнями зустрівся з Ним та був присутній на Єлеонській горі, де побачив, як Господь піднісся на Небо.
Свято Андрія: які традиції існують💥
Хоч апостол Андрій є християнським святим, однак традиції святкування 13 грудня, коли віряни вшановують його пам'ять, мають дохристиянський характер: заклинання, ворожіння на майбутнє. В давні часи цей день носив назву "Калита". Вважалося це свято суто парубоцьким, тому в Андріївську ніч (у ніч проти Андрія) хлопцям дозволяли бешкетувати, робити різні збитки. Дівчата ж збиралися і ворожили на долю.
Народні прикмети❄️
• на Андрія немає снігу — зима буде теплою;
• йде сильний сніг 11 та 12 грудня — весь тиждень триватимуть заметілі;
• в річках шумить вода — будуть сильні хуртовини;
• холодна погода з морозом 13 грудня — наступного року буде добрий урожай.
Що не можна робити 13 грудня на Андрія Первозванного🕊
На Андрія Церква не дозволяє сваритися, лихословити і ображатися. Як і в будь-яке інше церковне свято не відмовляйте іншим в допомозі. Не варто займатися фізичною працею, а також вишивати, в'язати, шити, прибирати в оселі. На Андріїв день все ще триває Різдвяний піст, тому важливо, щоб страви на святковому столі були пісними.

Немає коментарів:

Дописати коментар