вівторок, 2 листопада 2021 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє рубрику «Книжки,що надихають»

Давайте разом відкривати дитині цікавий світ книжок!

Мотивувати дитину читати, в першу чергу, це відповідальність дорослих: батьків, бабусь і дідусів, учителів. Дуже рідко в наш час зустрічаються діти, які самі по собі люблять читати і вважають за краще книги гаджетам. Наше покоління читало: у нас не було такого розмаїття і вибору, чим себе зайняти. У наш час - дуже велика конкуренція: читання книг програє красивим картинкам з гаджетів і телевізора. Тому з самого дитинства дуже важливо докладати всіх зусиль до того, щоб мотивувати дитину читати. Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам.
1. Мотивувати своїм прикладом: якщо дитина бачить батька перед телевізором, а не з книгою, то він навряд чи полюбить читання.
2. Читати разом (незалежно від віку). Спільне читання - дуже хороша традиція, навіть якщо дитина вже старша і читає сама. Це зміцнює зв'язок між батьками і дитиною. Читайте, поки дитина в цьому зацікавлена.
3. Знати свою дитину: розуміти, які книжки можуть бути цікаві:
- дошкільний - казки, віршики, розповіді про тваринний світ;
- молодший шкільний - фентезі, пригоди, проза для дітей, казки, пізнавальна література;
- тінейджери - взаємини серед однолітків, проблеми підліткового віку, фантастика, історичні твори, можна поступово і дозовано вводити класику;
- старший шкільний вік - класика, історичні твори, доросла література. Читати і пропонувати дитині тільки те, що цікаво йому, а не вам. Для цього потрібно знати свою дитину і його інтереси.
4. Не сварити дитину за його вибір книги, навпаки, заохочувати, коли дитина вибирає книгу для читання сам. Не змушувати читати! Читання повинно викликати позитивні емоції.
5. Пропонувати дитині краще, що є в дитячій літературі. Те, що емоційно "зачепить" дитину. Якщо у дитини якась проблема, запропонуйте ту книгу, яка допоможе її вирішити. Таким чином дитина отримає (переживе) потрібний досвід за допомогою книги.
6. Обговорювати те, що прочитали: сподобалося / не сподобалося; що сподобалося і т.д. Знаходити дитині друзів, які люблять читати, щоб він міг обговорити прочитане не тільки з дорослими, але і з однолітками.
7. Пояснювати, чому важливо читати, а не дивитися телевізор або грати в комп'ютерні ігри. Читання - основний інструмент для розвитку уяви.
8. Читати книгу, потім дивитися фільм, знятий за книгою, і обговорювати, що у фільмі було не так, як в книзі.
9. Придумати свою систему заохочення. Система заохочення залежить від креативності батьків, наприклад - похід в кіно, в боулінг і т.д. Дитина (особливо в молодшому віці) любить ефект змагання.
10. Дарувати книги в подарунок. Зробити так, щоб книга була бажаним подарунком.

Немає коментарів:

Дописати коментар