вівторок, 30 листопада 2021 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє рубрику літературний портрет "Марк Твен".

Цікаві факти:

Клеменс з’явився на світ у Флориді, штат Міссурі. Хлопчик народився недоношеним, на два місяці раніше за встановлений термін, і до чотирьох років хворів так часто, що майже весь час був змушений проводити в ліжку.
В молодості письменник служив рульовим на судні “Пенсільванія”, що курсував по Міссісіпі. До речі, його псевдонім Mark Twain означає дослівно “мітка два сажні” – відмітка, яка показує, що досягнута мінімальна глибина, придатна для проходження річкових суден.
Марк Твен 29 разів перетнув Атлантичний океан, побував в Палестині і Одесі, написав 30 книг і більше 50 тис. листів. Носив тільки білі костюми, і в його гардеробі їх було більше двох десятків. Плюс обов’язково білий капелюх і червоні шкарпетки Марк Твен був першим письменником, який друкував свої твори на друкарській машинці.
Марк Твен обожнював більярд і часто грав на гроші. Марк Твен був завзятим курцем. У його кімнаті завжди знаходилося двадцять-тридцять набитих тютюном трубок, щоб він міг, не відриваючись від роботи, палити їх одну за одною.
Марк Твен народився в рік, коли на землю прилетіла комета Галлея. Сам письменник надавав цьому факту дуже велике значення. За рік до смерті він сказав: “Я прийшов в цей світ разом з кометою Галлея і піду разом з нею”.
Так і сталося…
Марк Твен наклав заборону на публікацію мемуарів протягом ста років після своєї смерті. Він хотів написати автобіографію без оглядки на власні почуття і емоції третіх осіб.
Марк Твен дружив з Ніколою Тесла, відомим фізиком і винахідником. Вони багато часу проводили разом в лабораторії Тесли. Марк Твен захоплено спостерігав за роботою фізика і називав його володарем блискавок.
Серед винаходів письменника:
новий тип парового двигуна;
машина для набору сторінок;
вдосконалене зйомні приналежності для предметів одягу, а саме підтяжки;
альбом для скрапбукінгу з “самоклеючими” сторінками (скрапбукінг – популярна в той час традиція тематичних і сімейних альбомів).
Цікава оцінка пісьменноком власного таланту: “Мені було потрібно 15 років для того, щоб зрозуміти, що у мене немає ніякого літературного таланту. Але було занадто пізно. Я вже не міг відмовитися писати, мої книги зробили мене знаменитим”. Перелік професій Марка Твена говорить про його багатогранну натуру: друкар (складач); лоцман; журналіст, письменник, філософ, публіцист; естрадний гуморист, промовець; шукач на срібних копальнях; винахідник, бізнесмен; громадський діяч.
Марк Твен: особисте життя
Щасливий збіг допоміг письменникові в особистому житті. Приїхавши в гості до маєтку свого друга Чарлі Ленгдона, Сем почав доглядати за його сестрою Олівією. Але дівчина не відповідала взаємністю. Коли Клеменс їхав з маєтку, стався нещасний випадок: як тільки Чарлі вдарив коня батогом, обидва – він і Семюел – випали з фургона на бруківку. Як з’ясувалося, сидіння в фургоні були погано прикручені … Так як Клеменс сильно забився, а був вже вечір, йому запропонували залишитися у Ленгдона ще на один день. На цей раз Олівія поставилася до нього більш співчутливо, і його залицяння мали успіх. Зрештою, Олівія Ленгдон стала дружиною Марка Твена … Практично все, написане рукою Твена, піддавалося жорсткому редагуванню його дружини. Втім, він і не нарікав: дружина володіла стилем нітрохи не гірше за нього, а іноді її зауваження здавалися йому дуже слушними
Ще в юності Лайв стала інвалідом, після того, як впала на льоду. Твен дбайливо опікав свою дружину і в усьому їй завжди допомагав. Він був шалено закоханий в Лайв все життя. Твен насилу переніс смерть дружини і так і не прийшов остаточно в себе до кінця свого життя. Він просто не хотів жити на світі без Лайв.

Немає коментарів:

Дописати коментар