понеділок, 16 вересня 2024 р.

#Хаб_цифрової_освіти

Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day» 20 вересня

Цифрове прибирання відбувається щорічно в рамках Всесвітнього дня прибирання.
20 вересня 2024 року під гаслом «Зробимо Україну чистою разом!» у 24 регіонах відбудеться масштабне прибирання. Організатори запевняють, що всі заходи будуть проведені з дотриманням норм безпеки та обмежень воєнного часу, враховуючи географічні особливості регіонів. Таким чином Україна традиційно приєднається до Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day» разом з 91 мільйонами учасників у 211 країнах світу.
Цифрове прибирання – це сучасний та безпечний онлайн формат прибирання, до якого може долучитися кожен. Як і матеріальні забруднювачі, цифрові програми та файли також створюють відходи – а саме невикористані, застарілі та непотрібні програми, файли і навіть веб-сторінки.

#Хаб_цифрової_освіти

Бібліотека – офіційний хаб цифрової грамотності.


Люди елегантного віку - це аудиторія користувачів інтернету, що зростає найшвидше. Звідки люди старшого віку беруть інформацію? На яку небезпеку вони наражаються при цьому? Як їм протидіяти фейкам?
Можливо, у вас виникали питання про те, як безпечно користуватися Інтернетом і як захистити себе? Інтернет — чудове місце для навчання і він допомагає вам легко робити багато речей. Проте існують і певні ризики, про які потрібно знати, щоб убезпечити себе в Інтернеті.


13 вересня в Інтернет-центрі Центральна міська бібліотека для дітей імені М.Слабошпицького відбувся тренінг з цифрової освіти «Медіаграмотність для всіх» з переглядом гайда «Онлайн-безпека для людей елегантного віку» на платформі «Дія.Цифрова освіта» для волонтерів та для дорослих користувачів.

Гайд створено за ініціативи Міністерства цифрової трансформації для платформи Дія.Освіта за підтримки MІНЗМІН та Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України (КМЄС в Україні).
Онлайн-безпека для людей елегантного віку (https://osvita.diia.gov.ua/.../onlajn-bezpeka-dla-ludej...).


пʼятниця, 13 вересня 2024 р.

Цитати від Харукі Муракамі:

 

📝Бувають в житті такі дні. Коли потрібно стати реалістом — і терміново привести свою справжню реальність у відповідність з тим, як вона виглядала до цих пір.
📝Раніше я думав, люди дорослішають щороку, поступово так... А виявилося — ні. Людина дорослішає миттєво.
📝На світі не буває хибних думок. Бувають думки, які не збігаються з нашими, ось і все.
📝Людина живе, постійно балансуючи на грані між гординею і низинними пристрастями. Тільки згадує вона про ці межі часто вже після того, як баланс втратить…
📝Все, що в нас зникає - навіть якщо воно зникає навіки, — залишає після себе дірки, що не заростають ніколи.
📝Якщо кожен буде вірити, що все скінчиться добре, в світі не стане чого боятися.
📝Бути чесним один до одного і хотіти допомогти — ось головне.
Артлайф

#День_міста #Краєзнавча_мандрівка_Черкаси_від_А_до_Я

Черкаси – місто в «серці» України

Черкаси прекрасне, мальовниче місто на Дніпрі славетне своєю козацькою бувальщиною та природними багатствами.


З кожним роком Черкаси невпізнанно змінюються, набуваючи європейського вигляду. Міста, як люди: у них своє дитинство, свій вік, своя мудрість. Більше ніж сім століть пронеслися над містом, що возвеличується на Дніпровських кручах. Милуючись широкими, рівними, наче стріли, вулицями міста, що потопають в буйній зелені, хто назве Черкаси старими?
Наше мальовниче місто розкинулося на правому березі Дніпра. Дата заснування належить до 80-х років XIII століття.


Черкаси – дивовижне місто рекордів, де неможливо занудьгувати. Влітку це справжня столиця водного відпочинку та пікніків на лоні природи. Осінні та весняні парки Черкас вражають барвами та красою, а зимове Черкаське море – справжня казка для екстремалів-рибалок.

В рамках святкування Дня міста працівниками читального залу Центральна міська бібліотека для дітей імені М.Слабошпицького для читачів була проведена пізнавально-краєзнавча розвідка «Черкаси – місто моєї мрії». Діти познайомились з історією нашого славетного міста, взяли участь у вікторині «Що я знаю про Черкаси» та «Вулицями рідного міста».

четвер, 12 вересня 2024 р.

Чим корисне читання під час війни?

 

📚Зараз не всі можуть і хочуть повернутися до звичної рутини, зокрема до читання. Але є й ті, для кого книжки стають розрадою та допомогою у складні часи.
📚Звісно, ви не повинні змушувати себе читати. Але якщо вас зупиняє лиш те, що це зараз не на часі — наступні аргументи можуть переконати вас у зворотному.
1️⃣Читання відволікає. Воно допомагає абстрагуватися від жахливої реальності й постійного читання новин та бодай на деякий час забути про війну.
📖Можна взяти за звичку читати під час повітряної тривоги. Це допоможе згаяти час та відволіктись від місця й ситуації, в яких знаходитеся.
📖Коли довго читаєш, настає момент, коли існує лише книга і ти. Такі моменти дуже корисні, аби перемкнутись.
2️⃣Читання стимулює пізнання. Деякі книжки — з історії, філософії, культури та політики — допомагають краще відрефлексувати те, що відбувається в Україні зараз.
📖Книжки допомагають поглибити знання про становлення нашої нації, зрозуміти, які були передумови й причини кривавої війни, а часом навіть і заспокоїтися.
📖Читання робить нас обізнаними, допомагає аналізувати, що в майбутньому допоможе відстояти свою точку зору в будь-якій історичній суперечці.
3️⃣Читання зберігає психічне здоров’я. Час за книжкою допомагає знизити тривожність, сфокусуватися на моменті тут і зараз та навіть краще спати.
📖Читання знижує стрес. Читаючи, немов ставиш на паузу всі турботи, починаєш більш методично дихати й ніби повертаєшся до звичного життя.
📖Читання поновлює емоційний ресурс, допомагає мозку впоратися з невідомістю.
4️⃣Читання додає сил і витримки. Особливо це стосується книжок, які описують події, схожі на ті, що переживають зараз українці.
📖Досвід тих, хто жив під час Другої світової, дає розуміння, що все закінчиться і ми зможемо все переосмислити й передати цей досвід далі.
📖Читаючи книжки, де є війна, приходить усвідомлення, що люди вже проходили через подібне, відчуваєш подвійну емпатію до персонажа й асоціюєш себе з ним.
5️⃣Читання нагадує, що життя триває. Психологи радять за можливості повертатися до звичних ритуалів. І читання - одна з таких активностей, яка доступна зараз всім.
📖Це те заняття, що допомагає відчувати себе як у мирний час — коли можна було просто сісти й спокійно почитати книгу.
📖Це ритуал, який допомагає знаходити часточку нормальності у своєму житті й нагадує, що життя продовжується навіть у війні.
6️⃣Читання прокачує. Книжки — чи не найпростіший спосіб навчатися нового навіть у бомбосховищі. А після війни отримані знання обов’язково знадобляться.
📖Читаючи ви здобуваєте нові знання і можете бути корисним для оточення.
📖Фахова література завжди дає мотивацію для розвитку та поштовх рухатися в майбутнє.
🔅ПСИХОЛОГІЯ ЖИТТЯ у період війни.

#Хаб_цифрової_освіти

Бібліотека – офіційний хаб цифрової грамотності.

Сьогодні кількість користувачів мережі Інтернет постійно зростає, при чому частка молоді та зовсім юної аудиторії серед користувачів дуже велика. Для багатьох, особливо молодих людей, Інтернет стає інформаційним середовищем, без якого вони не уявляють собі життя.

Але вміщаючи в себе великий інформаційний, навчальний розважальний потенціал, Інтернет може бути небезпечним та становити певний ризик, особливо для дітей. Дорослим необхідно пам’ятати про існування загроз в Інтернеті та приділяти підвищену увагу питанню безпеки.


12 вересня в Інтернет-центрі Центральна міська бібліотека для дітей імені М.Слабошпицького з читачами бібліотеки на платформі «Дія.Цифрова освіта» переглянули та обговорили серіал «Онлайн-безпека для дітей».

Інтерактивний симулятор «Онлайн-безпека для дітей» дає дітям змогу самим зануритися в реальні ситуації та самостійно їх вирішити. Йдеться, приміром, про алгоритм правильних дій, коли незнайома особа контактує з дитиною та просить її щось виконати. Також діти отримали прості поради, як зробити свій гаджет безпечним, захистити сторінки в соціальних мережах тощо.

#День_міста

              #Краєзнавча_мандрівка_Черкаси_від_А_до_Я

Черкаський край… Тут кожне село чи хутір, кожна лісова стежина дихають величчю віків, героїкою дідів та прадідів, волелюбством і прагненням до свободи. Бібліотекарі Центральна міська бібліотека для дітей імені М.Слабошпицького підготували для своїх користувачів краєзнавчу мандрівку по мальовничих та заповідних місцях Черкащини,- краю квітів і добра, духовного центру України.

З дітьми була проведена краєзнавча вікторина «Знай, люби, оберігай рідну природу і рідний свій край», під час якої діти згадували найцікавіші пам’ятки історії та культури: Шевченківський національний заповідник у м.Канів, Чигиринщину – історичне ядро української нації, дендрологічний парк «Софіївка»в м.Умань, державний історико – культурний заповідник в м.Кам’янка.



середа, 11 вересня 2024 р.

!!! Як читати більше книг і отримувати задоволення від процесу?

Кожен із нас знаходиться на якомусь місці в цьому світі і тому бачить світ і різні ситуації тільки зі своєї перспективи. Читаючи книги, ми розширяємо свій горизонт, починаємо бачити те, чого з нашого “місця” навіть не видно. А те, що видно, можемо побачити в інших барвах і почати розуміти більш чіткіше.

Читати книги — це класно, а читання правильних книг буде одним з необхідних елементів цілого пазла світосприйняття.
​​✨ Як читати більше? ✨
‼ Ставте перед собою мету.
Читання повинно стати частиною вашого життя, а не розвагою, якою ви заповнюєте вільні хвилини.
‼ Визначайте часові рамки.Виділити на читання хоча б півгодини.
‼ Концентрація.
Читайте в тихому, спокійному місці, де вас ніхто не буде відволікати, а ще бажано вимкніть телефон/телевізор/комп'ютер.
‼Збільшуйте свій кут читання (бокового зору).
‼ Тренуйте увагу. Такі вправи не тільки допоможуть вам концентруватися на читанні, а й будуть корисні в інших сферах вашого життя.
‼ Займайте вільну хвилинку читанням.
Беріть книгу з собою в поїздки на громадському транспорті, прогулянки, роботу, навчання!
‼Тримай книжки в різних форматах.
‼Змінюй теми та жанри.
Це зменшить шанси, що якась тематика швидко надоїсть.
‼Читай кілька одночасно.
‼Читайте про те, що вам цікаво.
Обирайте справді важливі для вас твори, і тоді неодмінно захочеться звільнити час для них.
‼Розмовляйте з іншими читачами. Ділитися враженнями – це не тільки можливість занотувати у свій бук-лист кілька яскравих книжкових назв на майбутнє, а й чудова можливість отримати заряд натхнення до читання як такого.
Приємного читання!