четвер, 19 вересня 2024 р.

Психологічний екскурс : «Стратегія виходу із конфліктної ситуації».

  Конфлікт – це зіткнення між протилежними цілями, інтересами, позиціями, думками.

Основні причини конфлікту: неможливість слухати, непорозуміння між партнерами по спілкуванню, не можливість погодитись, емоційна нестриманість.


Конфлікти в школі є невід’ємною частиною навчального процесу. Сам по собі конфлікт між однолітками не є чимось незвичайним. Такий конфлікт укладає в собі можливість формування особистості, оскільки зростає необхідність вчитися відстоювати свою позицію перед однокласниками, мати власну думку з якого-небудь питання.


Пошук компромісу є найбільш ефективним в ситуаціях, коли задовольнити потреби всіх учасників просто неможливо. Компроміс – це часткове задоволення інтересів обох сторін у конфлікті. Це коли кожен з учасників поступається заради досягнення мети, тобто заради розв'язання проблеми й усунення конфлікту.


Бібліотекар абонемента 5-9 класів Центральна міська бібліотека для дітей імені М.Слабошпицького провела учням 7-А класу ЗОШ № 15 цікавий психологічний екскурс на тему: «Стратегія виходу із конфліктної ситуації».


Діти формували уявлення учнів про різні варіанти людського спілкування; вчилися уникати конфліктних ситуацій і своєчасно вирішувати їх, не допускаючи переростання в конфлікт; виховували шанобливе ставлення до оточення.

Учні з радістю засвоїли поняття темпераменту та вплив виду темпераменту на вирішення конфлікту. Бібліотекар провів тест на визначення темпераменту кожної дитини за опитувальником Айзенка, який призначений для діагностики та вивчення індивідуально-психологічних особливостей і характерологічних проявів осіб підліткового віку. Було цікаво і весело!

Немає коментарів:

Дописати коментар