понеділок, 1 серпня 2022 р.

#Сучасна_українська_література


 ​​5 сучасних українських авторів, з якими варто ознайомитися:

🪴 Юрій Андрухович. Поет, прозаїк, переклад і, певно, найкращий представник постмодернізму в українській літературі. Його стиль унікальний: паранормальність, інтертекстуальність (текст в тексті), неочікувані повороти сюжету, заміна акцентів в традиційності.
Саме Андрухович ввів в українську літературу поняття карнавальної прози.
Що почитати: "Листи в Україну. Вибране" , "Коханці Юстиції" . "Радіоніч", "Московіада" , "Лексикон інтимних міст" .
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
🪴 Тарас Прохасько. Як і Андрухович, Прохасько є представником "станіславського феномену", тобто він належить до культурних діячів, у творчості яких найвираженішим був постмодерністський дискурс.
Як інтроверт, Тарас уникає публічності, проте це не заважає йому буди одним із найцікавіших письменників сьогодення.
Стиль Прохаська частково можна назвати казковий: автор порівнює людину з рослинами та показує спорідненість їх душ. Також у творчості письменника постійно присутній автобіографізм, який додає деякої інтимності та відвертості написаному.
Що почитати: "Життя і сніг" , "БотакЄ" , "Так, але..." , "FM "Галичина", "НепрОсті" .
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
🪴 Оксана Забужко. Жива класика української літератури, яка здобула визнання не тільки на Батьківщині, а й в Центральній та Східній Європі. Її твори перекладено більш ніж на десятки іноземних мов.
Ключовою темою творчості Забужко є національна ідентичність та гендер, тому її твори критики і читачі часто зустрічають з нерозумінням та суперечливо.
Що почитати: "Планета Полин" , "Казка про калинову сопілку" , "Музей покинутих секретів" , "Польові дослідження з українського сексу".
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
🪴 Люко Дашвар. Дуже суперечлива письменниця, авторка багатьох бестселерів. Якщо брати до уваги кількісні показники, то Люко мало не найуспішніша українська письменниця, а наклади її книг одні з найбільших в Україні.
Що почитати: "На запах м'яса", "Биті Є", "Село не люди", "Ініціація".
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
🪴 Сергій Жадан. Певно, найуніверсальніший та найпопулярніший автор сучасності: і поет, і прозаїк, і співак (не плач, моє серце, не плач! Не муч свою душу картонну...!).
Чесні, брудні, відверті тексти, приправлені міцним слівцем — головні риси творчості Жадана, які так приваблюють читача своєю відкритістю та відкликом в серці.
Що почитати: "Життя Марії", "Тамплієри", "Інтернат" , "Ворошиловград".
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Немає коментарів:

Дописати коментар