суботу, 13 серпня 2022 р.

#цікавознати

Міжнародний день лівші ( або шульги) - неофіційне свято, присвячене тим, кому користуватися лівою рукою зручніше, святкується 13 серпня.

Уперше цей день було відзначено 13 серпня 1976 року за ініціативою Lefthanders International. Проте на "батьківство" претендує і Британський клуб лівшів, наполягаючи на даті 13 серпня 1992 року.
За статистикою, зараз на Землі проживає близько 500 мільйонів ліворуких людей, тобто близько 7% від загального населення. А сучасний світ створений для людей, які усе роблять правою рукою.
Це письмове і кухонне приладдя, двері і замки, комп'ютерні миші і багато іншого, зробленого для праворуких. Інші пристосовуються.
На щастя, ліворуких школярів вже не примушують писати правою, але і нині зустрічаються деякі батьки, вихователі або навіть учителі, які намагаються перенавчити «неправильну дитину».
У Міжнародний день ліворуких лівші всього світу прагнуть привернути увагу виробників товарів до необхідності враховувати і їх зручності, влаштовують різноманітні заходи і змагання.
Цього дня лівші нагадують про своїх "колег", відомих усьому світу. Це Марк Твен, Леонардо да Вінчі, Мікеланжело, Бетховен, Сергій Рахманінов, Пол Маккартні і Рінго Старр, Мерлін Монро, Роберт де Ніро.
Більше того, ліворукими були Юлій Цезарь і Олександр Македонський, Наполеон Бонапарт і Карл Великий, Уїнстон Черчіль і Жанна Д'Арк, і навіть три президенти США - Рональд Рейган, Джордж Буш-старший, Біл Клінтон.
Психологи вважають, що усі люди-лівші мають сильний характер і потужний творчий потенціал.
За даними кафедри дитячої, соціальної і судової психіатрії української Національної академії післядипломної освіти ім. П.Шупика, в Україні налічується 10-12% ліворуких.

Немає коментарів:

Дописати коментар