понеділок, 21 березня 2022 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє годину цікавих повідомлень «Поетичні візерунки» до Всесвітнього дня поезії.

Поезія… що ви розумієте під цим словом? Поезія допомагає побачити душу. Вірші повинні оживляти людей. Нехай поезія буде для кожного з нас вікном в інший світ, у якому завжди сяють промені життя!

За допомогою поезії можна зізнатися у почуттях, показати свій настрій, донести до людини те, що банальними фразами не скажеш! Любов вкладена в поезію допомагає нам жити! Вітаємо з професійним святом усіх поетів, великих і маленьких і бажаємо, щоб муза натхнення літала у вас за спиною день і ніч!
Що ховається під словом «поезія»? Слова і фрази, які чіпають душу, які проникають, глибоко торкаючись усіх куточків нашої натури! Поезія бачить нас зсередини і допомагає побачити душу того, кому присвячуються чарівні рядки! Талант писати - це справжнє диво, дар, який дається тільки обраним, і не кожен може володіти цим чудом! Письменник творить свій шедевр, вкладаючи в нього частинку себе, фрази грають розмаїттям барв, хвилюють свідомість, проникають в серце! Поезія робить наше життя яскравішим, красивішим і досконалішим!
Цікаві факти:
1.Найдавніші вірші з'явилися у ХХІІІ ст до н. е. Їхній автор - аккадська принцеса і жриця Ен-Хеду-Ана. Вона писала про богів.
2.ПЕРШИМ ВИДАТНИМ РЕНЕСАНСНИМ УКРАЇНСЬКИМ ПОЕТОМ, ім’я і твори якого знаємо, треба вважати Павла Русина з Кросна (народився близько 1470 р., а помер 1517 р.). Поет довго працював у Кракові, викладаючи у тамтешній академії, бував він в Угорщині, жив у Відні. Однак першим з українців, хто почав писати латиномовні вірші, був Юрій Дрогобич (книга «Прогностичне судження...», 1483 рік).
3. Одну поезію можна було прочитати 2 848 способами. Поезію-паліндром, створила китайська поетеса Су Хуей у ІV ст. Поезія представляла квадрат з ієрогліфів розміром 29×29. Цю поему можна прочитати, переходячи квадратом вправо або вліво, по горизонталі, вертикалі і навіть діагоналі.
4. ПЕРШИМ ТЕОРЕТИКОМ ВІРШОВОГО УКРАЇНСЬКОГО МИСТЕЦТВА є Мелетій Смотрицький (1577-1633). Думки про науку поезію він виклав у своїй знаменитій «Граматиці слов’янській», яка вперше вийшла в Ев’є 1619 року.
5. ПЕРШІ УКРАЇНСЬКІ ПОЕТЕСИ. Найдавнішими українськими поетесами, імена яких відомі й про яких збереглися документальні свідчення, — інокиня Анисія Парфенівна і Анна Любовичівна, жили, очевидно, в кінці XVII — на поч. XVIII ст. і залишили акровірші, де вписано їхні імена.
6. Англійський поет Данте Россетті в труну дружини поклав неопубліковані поеми. Через кілька років йому запропонували видати книгу, але поет не зміг відновити вірші по пам'яті. Тоді тіло дружини ексгумували. Згодом поеми опублікували.
7 ПЕРШИМИ УКРАЇНСЬКИМИ ПОЕТЕСАМИ XIX СТ. треба вважати Марту Писаревську (1799-1874) і Олександру Псьол (1817-1887). Творів обох поетес збереглося зовсім мало. М. Писаревська за життя надрукувала один тільки вірш «Петраркина пісня» (переспів із Петрарки — «Сніп», 1841), хоч написала значно більше. О. Псьол почала писати під впливом Т. Шевченка, її поетичний цикл «Три сльози дівочі» був відгуком на арешт кириломефодіївців, зокрема Т. Шевченка. Довгий час ці вірші приписували П. Кулішу. Деякі твори О. Псьол видавалися також за твори самого Т. Шевченка. Особливо любив поет вірш О. Псьол «Свячена вода» і навіть прохав друзів прислати йому цей вірш на заслання .
8. Поет Генріх Шиллер черпав натхнення від запаху гнилих яблук. Тарілка з ними завжди стояла у його кабінеті, коли він працював.
9.. Володимира Маяковського звинувачували у шахрайстві. Причиною стали його вірші у манері "драбинкою". Суму гонорару поетові визначали за кількістю рядків.
10. Олег Лишега - це перший український поет, якого нагороджено премією ПЕН-клубу за переклад англійською мовою збірки україномовної поезії.
11. 2. У Китаї поетів страчували за сумну поезію. Ідея такої цензури належала імператору Цяньлун. Він правив у XVIII ст. Сумними вважали вірші, у яких згадували минулі досягнення маньчжурської династії, до якої належав імператор.
12. Найбільше цитують поета Вільяма Шекспіра. Десята частина оксфордського цитатника має рядки його сонетів, комедій і трагедій. За цитуванням перевершує Шекспіра лише Біблія.

Немає коментарів:

Дописати коментар