понеділок, 10 січня 2022 р.

#ЛІТЕРАТУРНИЙ_ПОРТРЕТ

Січень багатий на дні народження відомих людей.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє рубрику "Літературний портрет".
6 січня 1938 року народився Василь Семенович Стус - український поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник. Один із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників. Лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (1990), Герой України (2005).
За власні переконання щодо нербхідності збереження й розвитку укрїанської культури Василь Стус зазнав репресій з боку радянської влади, його творчість була заборонена, а він сам був засуджений до тривалого перебування в місцях позбавлення волі, де й загинув.

Цікаві факти з життя Василя Стуса:
Поет-дисидент.
Під час прем'єри фільму "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова звернувся до присутніх у кінозалі зі словами: "Хто проти тиранії, встаньте!" І підвівся увесь зал.
Учасник Гельсінської спілки, відстоював права людини в СРСР.
Написав листа "Я обвинувачую" до Президії Верховної Ради СРСР.
Протестував проти свавілля в таборі, оголосив сухе голодування.
Був ув'язнений двічі за свої погляди. Вдруге його засудили до 15 років позбавлення волі, проте прожити йому довелося лише 6.
Поховали поета в безіменній могилі на табірному цвинтарі в Пермській області 3 вересня 1985 року.
19 листопада 1989 року відбулося перепоховання Василя Стуса та його побратимів Юрія Литвина й Олексія Тихого у Києві на Байковому кладовищі.
Генріх Бейлль у 1985 році висунув українського поета-політв'язня на здобуття Нобелівської премії. Але її присуджують тільки живим.
Народе мій, до тебе я ще верну,
і в смерті обернуся до життя
своїм стражденним і незлим обличчям,
як син, тобі доземно поклонюсь.
В. Стус


Немає коментарів:

Дописати коментар