середу, 8 вересня 2021 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє калейдоскоп цікавих повідомлень «Світ цікавих фактів»

    

Цікаво знати, що 8 вересня Міжнародний день грамотності



Грамотність — цікаві факти:
Грамотність визначається не тільки умінням читати і писати, а й здатністю сприймати інформацію і умінням її обговорити. У сучасному світі не можна бути безграмотним. Володіння навичками письма і читання значно спрощує життя людини, а також відкриває перед ним різні можливості, починаючи від працевлаштування і закінчуючи саморозвитком. У Росії та Україні цей факт приймають, як очевидний, і тому кожна людина в цій країні має право на освіту. Представляємо цікаві факти про грамотність.
Далеко не у всіх країнах світу володіння грамотністю є незаперечним навиком, а отримання освіти є обов’язковим. Існує багато країн з високим рівнем освіти, наприклад, Японія, США, Великобританія, Канада, Китай, Росія та інші. Але також чимало країн, де рівень грамотності населення невеликий. В основному, це країни Африканського континенту – Камерун, Кенія, Замбія, Нігер, Ангола і ряд інших; азіатські країни, наприклад, Ємен, Індонезія, Непал, Афганістан; південноамериканські країни – Гватемала, Чилі, Перу, Еквадор, Суринам.
Моніторинг кількості грамотного населення планети веде Всесвітня організація ЮНЕСКО. Завдяки її дослідженням, можна зробити висновок, що у молодого населення відсоток грамотності вище, ніж у людей похилого віку. Це співвідношення становить 85% і 64% відповідно. За статистикою грамотність у чоловіків вище, ніж у жінок. У процентному співвідношенні 85% до 55%. Економічно розвинені країни мають значно вищий відсоток грамотного населення в порівнянні з відстаючими країнами, 92% і 46% відповідно.
Щорічно 8 вересня, починаючи з 1966 року, відзначається «Міжнародний день грамотності». Ця дата покликана нагадувати людям про значимість грамотності в світі. Незважаючи на очевидну необхідність освіченості суспільства, сам термін «грамотність» став використовуватися в словниковому побуті лише з 1886 року. У той час як термін «неграмотність» з’явився в словниках з 1660, на 226 років раніше.
Щоб бути грамотним, потрібно багато читати, тож запрошуємо до бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар