вівторок, 27 липня 2021 р.

Видатні жінки України.

 Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє історичну довідку «Народжена в вишиванці»

Славні українки всіх часів, яких знає весь світ - Княгиня Ольга

Їй було лише 17 років, коли вона стала правительницею Київської Русі - однієї з наймогутніших держав того часу. Мудра, сильна, харизматична княгиня Київська. Історики засвідчують, що саме рукою Ольги правилась країна, поки її чоловік Ігор, а згодом і син Святослав були у численних воєнних походах. Вражають усіх відомі легенди про її хитромудру і жорстоку розправу над непокірними древлянами.
Славна бабуся Володимира Великого однією з перших прийняла християнство. Видатна історична постать, одна із золотих сторінок нашої багатовікової історії: прибула до Візантії не як ворог, а як мудрий політик, убезпечивши і зміцнивши власну державу на сотні прийдешніх років. Володимир Великий, у вихованні якого головну роль знову ж таки відіграла бабуся-княгиня, будував власну політику за її прикладом.
Ольга походила з незнатної сім'ї. Дата народження невідома. Згідно самій ранній давньоруському літописі, «Повісті временних літ», Ольга була родом із Пскова.
Дружиною Ігоря Рюриковича вона стала завдяки випадковій зустрічі на переправі. Ігор зауважив, що перевізник — це юна дівчина, переодягнена в чоловічий одяг і негайно розгорівся бажанням. Але Ольга була неприступна і пригрозила, що кинеться у воду, якщо Ігор спробує взяти її силою. Князь був зачарований її красою і гордістю і незабаром узяв Ольгу за дружину.
Свою роль в історії Ольга зіграла після смерті Ігоря, який загинув від рук древлян, обурених постійними поборами. Історія про жорстоку помсту, яку вчинила Ольга над древлянами за загиблого чоловіка, відома всім. Але це всього лише один епізод її правління.
Ольга була дуже сильною особистістю і вмілим політиком. Вона залишалася фактичним правителем Русі аж до своєї смерті, так як син Святослав постійно був зайнятий військовими походами. Ольга встановила правила щодо стягнутої данини, реорганізувала систему управління підвладними Києву землями.
Ольга першою з правителів прийняла хрещення. По приїзду до Константинополя вона була радо прийнята імператором Костянтином, який тут же запропонував їй вийти за нього заміж. Ольга відмовилася, мотивуючи це тим, що не личить християнину сватати язичницю. Тоді Костянтин хрестив її і знову повторив свою пропозицію. Ольга знову відмовилася, адже тепер вона припадала Костянтину хресною дочкою.
Ольга померла (11) 24 липня 969 року в Києві.
Образ мудрої правительки і гордої жінки ожив в літературі, іконографії та скульптурі. Ольгу вважають засновницею Пскова, де на честь неї названа набережна річки, на якій її колись зустрів Ігор.

Немає коментарів:

Дописати коментар