вівторок, 16 лютого 2021 р.

#БІБЛІОТЕКА #ЧИТАННЯ #МОДНО #КОРИСНО #ЦІКАВО


                          
Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє рубрику «Цікаве читання».
Як би бібліотеки не міняли дизайн інтер'єру і не оснащувалися сучасним обладнанням, вирішальним фактором для підвищення рівня відвідуваності є робота бібліотекарів з аудиторією. На сьогоднішній день діяльність бібліотек активно спрямована на привернення уваги читачів не тільки до своєї діяльності, а й до популяризації читання у цілому.
Читання позитивним чином впливає на культуру і моральність будь-якої країни. У багатьох зарубіжних бібліотеках розробляють власні стратегії і програми для залучення читачів, а іноді знаходять для цього досить оригінальні рішення.
Волонтерська допомога
У публічній бібліотеці міста Кін в Нью-Гемпширі (США) учні старших класів та студенти у зручний для них час виконують різні невеликі обов'язки: розставляють книги, відновлюють старі видання, допомагають в організації бібліотечних проектів, доставляють книги у будинки інвалідів і людей похилого віку.
Таким чином багато бібліотек компенсують нестачу робочих рук. Також волонтерський рух став важливим компонентом у формуванні цінностей у молоді.
Молодіжні ради
Молодіжні ради грають істотну роль не тільки у процесі соціалізації підлітків, а й у розвитку самих бібліотек. Члени молодіжних рад беруть на себе організаторську діяльність: пишуть рецензії до книг, проводять обговорення книг, підтримують веб-сторінку ради, готують авторські програми і багато іншого.
Також молодіжна рада забезпечує маркетингову діяльність, завдяки чому налагоджуються шляхи взаємодії між бібліотекою і читачами.
Бібліотечне графіті
У бібліотеці Карнегі в Піттсбурзі (США) підлітки прикрасили торці книжкових полиць власними малюнками. При цьому бібліотекарі не брали участь у процесі і надали молодим художникам повну свободу. Цей проект отримав високі оцінки від інших читачів, а художників нагородили за старання.
Читання замість штрафу
Бібліотека штату Огайо неординарно підійшла до вирішення проблеми затримок повернення книг. Замість того, щоб карати читачів фінансово, бібліотекарі пропонують затриматися у читальному залі і читати у присутності бібліотекарів. Згідно з правилами, 10 центів від штрафу прирівнюється до 1 хвилини читання.


Немає коментарів:

Дописати коментар