середу, 17 лютого 2021 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє калейдоскоп цікавих повідомлень "Цікаво знати, що..." День кота в Європі - 17 лютого.


Коти і кішки є одними з найбільш популярних і улюблених вихованців.Котів і кішок неможливо не любити, але при цьому треба вміти поважати їх незалежність і миритися з їх безмежним самолюбством.



Ось кілька цікавих фактів про кішок, про яких ви можливо не знали.


1. Кожен господар кішки знає, що кішки люблять спати, але багато хто не здогадуються скільки саме вони сплять. За підрахунками кішки проводять 70% життя уві сні.
2. Люди не можуть пити морську воду, а кішки можуть. Їх нирки фільтрують сіль.
3. Домашні кішки бігають зі швидкістю 48 кілометрів на годину, і це на 5 кілометрів швидше, ніж у найшвидшої людини Усейна Болта (43 кілометрів на годину).
4. Серце кішки б'ється майже в два рази швидше, ніж у людини — від 110 до 140 ударів на хвилину.
5. Були випадки, коли кішки вижили при падінні з 32 поверху на бетон. Рекорд найдовшого не смертельного падіння в світі належить кішці, яка впала з 46 поверху будівлі і вижила.
6. У кішок намагнічені клітини мозку, які діють як компаси, дозволяючи їм легко знаходити дорогу додому.
7. У кішок потові залози знаходяться тільки на подушечках лап.
8. Відомо, що кішки видають близько 100 звуків, а собаки тільки 10.
9. Язик кішки при лакані рідини витягується зі швидкістю 1 метр в секунду. На відміну від собак, язик кішки тільки торкається поверхні рідини, а не проникає в неї. Потім язик спрямовується вгору і захоплює за собою стовпчик рідини.
10. Кіт Стаббс був мером Такітна на Алясці 15 років.
11. Кішки майже не розрізняють смак їжі. Згідно з дослідженням 2006 року, це одні з небагатьох ссавців, які не мають смакових рецепторів для солодкого.
12. У більшості кішок непереносимість лактози, так що молоко не найкращий для них продукт.
13. Одомашнення кішки відбулося приблизно 9500 років тому на Близькому Сході, де зародилися і розвивалися найдавніші людські цивілізації.
14. В даний час в світі налічується близько 600 мільйонів домашніх котів.
15. Більшість кішок здатні народити від одного до дев'яти кошенят в одному посліді. Найбільший з відомих виводків складався з 19 кошенят, 15 з яких вижили.
16. Найдовше прожила, з усіх коли-небудь зареєстрованих, кішка Крим Пафф, яка прожила 38 років і 3 дні (1967-2005).
17. Кішки вживають в їжу траву, листя і молоді пагони рослин для поліпшення роботи травної системи, а також для того, щоб викликати блювоту для очищення шлунку від шерсті.
18. Охайність є інстинктом у всіх котячих: чистота тіла необхідна при полюванні, щоб жертва не могла відчути хижака, що затаївся. Вони вмиваються, вилизуючи свою шерсть, не менше десяти разів на день.
19. Найдорожчою домашньою кішкою вважається бенгальська кішка короткошерстий гібрид на ім'я Зевс. Ціна на Зевса, на 90% бенгальську і на 10% домашню короткошерстну кішку, склала $ 154 000.
20. Кішки — лівші, а коти — правші. Як це дізналися? Кішки, як правило, “риють” правою лапою, а коти — ліву.

Немає коментарів:

Дописати коментар