вівторок, 17 серпня 2021 р.

#читання_майбутнє


Пам’ятники літературним героям

Є літературні герої, яких люблять по всьому світу. Їхніх пам’ятників можна нарахувати десятками. Це – класика літератури, яка стала класикою скульптури.
Перший пам’ятник літературним персонажам.
З’явився він на світ 1926 року в Америці на річці Міссісіпі у маленькому містечку Ганнібал, де провів свої дитячі роки американський письменник Марк Твен. У центрі міста на великому Кардіффському пагорбі височіє пам’ятник двом хлопчакам – Тому Сойєру та Гекльберрі Фінну.
Дуже популярний персонаж у камені – відомий мандрівник та вигадник барон Мюнхгаузен. Йому пам’ятники стоять по всьому світу. Діють і музеї на честь цього культового героя. Так у маленькому німецькому Боденвердері – рідному містечку історичної особистості барона Ієроніма Карла Фрідріха фон Мюнхгаузена (1720-1797 рр.). Але найцікавіше те, що і в Україні є свій Мюнхгаузен. У Хмельницькому на Кам’янецькій, 47 з 1970 року стоїть єдиний в Україні пам’ятник-фонтан тому самому барону.
Літератруних улюбленців, що заслужили на таку пам’ять, дуже багато. Це – Шерлок Холмс, Маленький принц, Русалонька, Дон Кіхот, Швейк, Бременські музики, Вінні-Пух, Мумі-тролі, Робін Гуд, Пітер Пен, Піноккіо та інші. Усіх не перерахувати, тому згадаємо деякі з них.
Дону Кіхоту та його зброєносцю встановлена рекордна кількість пам’ятників. Буенос-Айрес, Гавана, Брюссель, Мехіко, Карл-Маркс-Штадт та інші міста можуть похвалитися такими монументами.
Пам’ятник Д’Артаньяну у місті Ош, неофіційній столиці Гасконі, звідки він родом
..Аліса у Країні Див Л.Керролла (Нью-Йорк, Центральний парк). Також їй є пам’ятники у м. Аделаїда (Австралія), Гілфорд (Великобританія).

Немає коментарів:

Дописати коментар