вівторок, 10 серпня 2021 р.

#МоянеймовірнаУкраїна

   

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей презентує краєзнавчу екомандрівку "Прогулянка парками Черкащини".
Канівській природний заповідник, Канів
Канівський природний заповідник розташований недалеко від міста Канева, що на Черкащині. Він межує з Чернечою (Тарасовою) горою – останнім спочинком та місцем поховання відомого письменника і поета Тараса Шевченка.
Створенню заповідника передувало важливе відкриття. Під час археологічних досліджень академіка Миколи Біляшівського 1892 року виявили залишки містечка Родня – давнього поселення східних слов'ян. Це і стало причиною появи природного заповідника 30 червня 1923 року. Він займає площу близько 2 000 гектарів та є одним із найстаріших в Україні.
До території заповідника також входять невеличкі річкові острови:
Острів Шелестів розташований навпроти села Прохорівки Канівського району. Він майже повністю вкритий лісами та чагарниками; Круглик біля села Келеберди Канівського району. Має овальну форму з малим півостровом на півночі, який може відокремлюватися в період паводків; Найвідоміші – Зміїні острови, які своєю неповторною красою милують око туристів із різних куточків світу вже не один десяток років. Тут на одній частині можна побачити давні дуби й сосни.
Надзвичайно багата флора в цих місцях. На значній частині території ростуть граби з певними домішками дуба, кленів польового і гостролистого, берези бородавчатої, ясена звичайного. У певних частинах ростуть підсніжник звичайний, цибуля ведмежа, скополія карніолійська, ранник весняний. В затінку північних схилів можна натрапити на реліктові рослини, що збереглися з льодовикових часів (шоломниця висока).
Зростає 22 види судинних рослин, занесених до Червоної книги України. Всього в заповіднику налічують 990 їх видів, а це майже 20% флори всієї України. У цьому місці живуть понад 10 000 видів безхребетних тварин (на цілій території України 25 000). Лишень комах у заповіднику майже 8000 видів. Серед них: красотіл пахучий, сколія-гігант, махаон, жук-олень, ведмедиця Гера.
36 видів комах занесені в Червону книгу України. Більше 200 видів павукоподібних, 42 види багатоніжок, серед яких полідесмус український, 200 видів молюсків. Серед хребетних налічується 226 видів птахів, 51 вид ссавців, 11 видів земноводних, 8 видів плазунів. Кожного року на Дніпрі зимують до 14 орланів-білохвостів. Трапляються тут і чорні лелеки, змієїди, балобани, великі та малі білі чаплі.
На острові Круглику є колонія сірих чапель (приблизно 150 гнізд). Перелітні птахи люблять відпочивати в цій місцевості. Восени на острові Круглику можна побачити зграї качок, мартинів, куликів. Прогулюючись, легко зустріти кабанів, козуль, зайців, лисиць, борсуків і навіть лося. Постійно на островах живуть бобри, норки та видри. Трапляються численні види жаб, ропухи, квакші, часничниці, звичайні та гребінчасті тритони.
Плазуни представлені різними видами ящірок, вужів, гадюк. У межах Канівського заповідника є Музей природи. У ньому працюють сім відділів: ботанічний, дендрологічний, археологічний, палеонтологічний, лісовий, зоологічний, відділ загальної екології. Також можна побачити дві меморіальна кімната академіка Миколи Біляшівського.

Немає коментарів:

Дописати коментар