середа, 31 липня 2024 р.

#читайте_україською

Книги, які змінять ваше ставлення до української літератури:


📖«Товаришки» Олена Пчілка - одна з перших жіночих історій кар’єрного успіху в класичному укрліті, про двох подруг із шляхетних родин, що вирушають навчатися лікарській справі.
📖«Холодний Яр» Юрій Горліс-Горський - історичний роман про події 1918—1922 рр. в осередку українського повстанського руху. До речі, автор – учасник тих подій.
📖«Доця» Тамара Горіха Зерня - роман про жінку, яка втратила все, коли прийшла війна в 2014 р. у Донбас, про боротьбу за мир. Твір отримав відзнаку «Книга року ВВС» за 2019 р.
📖«Сторожова застава» Рутківський Володимир Григорович - історичний фентезі роман для будь-якого віку про звичайного українського п'ятикласника, який загадково потрапляє у 1097 рік на територію Київської Русі та стає свідком героїчних подій.
📖«Спитайте Мієчку» Євгенія Кузнєцова - книга для душевного відпочинку, про жінок однієї родини, про місце сили - старий бабусин будинок та про життєві проблеми.
З Любов'ю до Українського🇺🇦

вівторок, 30 липня 2024 р.

Книжку влітку прочитай – бали в школі заробляй.

Літо – найулюбленіша пора усіх дітей. Чимало мріють про відпочинок коло моря, дехто вирушить у захоплюючі подорожі до давно омріяних міст і місць, але навіть найцікавіший відпочинок не можна уявити без книжки. Фраза банальна, але ж справедлива – у книг канікул не буває!


Але жодні літні канікули не обходяться без списку читання. Під час відпочинку ти можеш гарно підготуватися до наступного навчального року – прочитати безліч цікавих книжок, рекомендованих Міністерством освіти й науки України до вивчення на уроках літератури.
Тому пропонуємо тобі завітати до бібліотеки за книгами для обов’язкового читання, які ти знайдеш у нас на поличках.



Клуб «Творча майстерня»

 Центральна міська бібліотека для дітей імені М.Слабошпицького  пропонує цікаві ідеї для поробок із підручних матеріалів.


   Розвиваючі заняття для дітей — відмінний спосіб розважитися разом з дитиною, а також розвинути її вміння, фантазію, інтелект, увагу та таланти. 

Саме творчі заняття для дітей дозволяють малюкові розкрити свій творчий потенціал, навчитися посидючості, контролю уваги та зануренню в процес. Заняття творчістю з дитиною — дивовижний досвід та можливість зблизитися з малюком.


 Ідеї поробок для дітей і батьків із різних інтернет-джерел.

Їхня унікальність у тому, що здебільшого їх можна зробити з підручних матеріалів – тих, які є вдома.



#АКЦІЯ #ПОДАРУЙ #БІБЛІОТЕЦІ #КНИГУ

 Центральна міська бібліотека для дітей імені М.Слабошпицького представляє акцію «Подаруй бібліотеці книгу!»

«Подаруй бібліотеці книгу!» – це постійна доброчинна акція, яка діє у нашій бібліотеці.


Вчасно прочитана книга – величезна удача. Вона здатна змінити життя, бути кращим другом і наставником. У гарній книзі можна знайти однодумців, з книгою можна гарно провести вечір, обговорити разом з друзями.
Наші читачі подарували нам багато цікавої та потрібної літератури.
Запрошуємо всіх долучитися до благодійної акції «Подаруй бібліотеці книгу!».
В кожного книголюба вдома є книги, які вже прочитані, і ці книги можуть принести радість ще багатьом пошановувачам читання, тож, запрошуємо Вас поділитись ними з іншими людьми, які захоплюються читанням та чекають на новинки. Кожен книжковий дар важливий для нас, адже він дає можливість продовжити життя книгам, які будуть знову і знову радувати користувачів!
Приєднуйтесь до кола наших друзів, які подарували книги для читачів нашої бібліотеки!
До нас завітав черкаський поет Нечитайло Валентин, який подарував нашій бібліотеці та дитячим бібліотекам міста свою щойно видану книгу «Український Барвінок».
Дякуємо всім за подарунки та увагу до бібліотеки!

Центральна міська бібліотека для дітей імені М.Слабошпицького #СУЧАСНА_УКРАЇНСЬКА_ЛІТЕРАТУРА

Василь Шкляр. Його називають батьком українського бестселера та найбільш читаним й відомим українським автором і недарма, тільки погляньте на рейтинги його книг. Більшість творів автора базуються на історичній тематиці, особливо історії УПА. Письменник майстерно поєднує історичні факти з художніми способами, що і створює унікальний стиль творчості Василя Шкляра.

Що почитати: "Троща", "Залишенець", "Маруся", "Характерник".
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
🪴 Макс Кідрук. Молодий письменник, популяризатор науки та мандрівник, який встиг голосно заявити про себе світові. Ввів в українську літературу поняття технотрилер. Про себе Макс каже, що він не любить трагічних та сумних творів, тому він шанувальник книг, які змушують посміхатися, надихають, дають сили долати труднощі. Хоча сам пише трилери 😁
Що почитати: "Доки світло не згасне назавжди", "Не озирайся і мовчи", серія технотрилерів "Бот", "Зазирни у мох сни", "Небратні".
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
🪴 Софія Андрухович. Письменниця, публіцистка, перекладачка (переклад "Атлант розправив плечі" справа її рук). Отримала премію Східного партнерства Visegrad Eastern Partnership Literary Award за бестселер "Фелікс Австрія", який пізніше було навіть переведено та видано у Франції, Австрії, Хорватії, Угорщині, Чехії та Польщі.
Що почитати: "Амадока", "Фелікс Австрія", "Літо Мілени", "Сьомга".
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
🪴 Іван Байдак. Молодий прозаїк, поет, перекладач та навіть журналіст. Його творчість вирізняється глибоким психологічним підґрунтям, оригінальним, притаманним тільки йому, стилем та різномаїттям жанрів. Загалом основний мотив книг Байдака — психологія людини, її вчинків, чому вона вчинила саме так та які це мало наслідки. Також можете ознайомитися з його інтерв'ю для Валерія Маркуса.
Що почитати: "(Не)помітні, "Особисто я особисто тобі", "Чоловік з моїм іменем", "Тіні наших побачень"

#БібліоЛіто

На абонементі 5-9 класів Центральна міська бібліотека для дітей імені М.Слабошпицького відбулося творче заняття з виготовлення поробки на літню тематику.

Також діти мали змогу ознайомитися з літературою представленою до їх уваги.
Запрошуємо разом проводити цікаві літні дні!







пʼятниця, 5 липня 2024 р.

#БібліоЛіто




Книги є дуже важливою складовою в житті та розвитку людини протягом всього життя. Починається все ще від дитинства, в якому нам читали книжки. Продовжується — під час здобуття середньої та вищої освіти, коли ми читаємо книжки заради того, щоб здобути знання, гарні оцінки, задля саморозвитку, розуміння побудови світу. І закінчується старістю, коли ми читаємо новини заради розуміння подій, які відбуваються у світі, книжки заради збагачення свого словникового запасу та саморозвитку.

Літні канікули – унікальна можливість більше читати та пізнавати нове!
І тому кожне літо ми, бібліотекарі, прагнемо зробити для вас, любі наші читачі, незвичайним, незабутнім, повним конкурсів, ігор, вікторин, подорожей книгами.
Протягом тижня бібліотекарі абонемента 1-4класів Черкаська центральна міська бібліотека для дітей пропонували кмітливим та активним читачам пограти у літературні вікторини "Казкові сюрпризи", "Мандрівка казками".
Ми запрошуємо вас частіше відвідувати нашу бібліотеку, читати ще більше книг, газет, журналів, адже вони – це справжній скарб. Переступайте сміливо наш поріг, беріть ці скарби у свої руки щодня. Ми, бібліотекарі, завжди раді зустрічі з вами!

#БібліоЛіто #Дозвілля_з_книгою Екологічне лото 'Знай. Люби. Бережи".

Літо – це найкраща пора, коли діти мають чудову нагоду поринути у світ літератури, познайомитися з творчістю письменників, відкрити нових героїв, пізнати світ за допомогою книги та отримати насолоду від читання. Бібліотекарі підготували для дітвори цікаві літературні ігри, вікторини, інформ-хвилинки, квести та ігри по книгах.
У читальному залі 4 червня для користувачів відбулося екологічне лото 'Знай. Люби. Бережи", яке включало: загадки, вікторини,
ребуси та різноманітні конкурси, пов'язані з рослинним та тваринним світом нашої планети. Також було запропоновано користувачам взяти участь у грі «Еко-
мемо», яка в доступній та веселій формі пояснює, як правильно сортувати
сміття.
Запрошуємо всіх охочих весело та креативно провести насичене подіями літо в бібліотеці!






#АКЦІЯ_ПОДАРУЙ_БІБЛІОТЕЦІ_КНИГУ

«Подаруй бібліотеці книгу!» – це постійна доброчинна акція, яка давно діє у нашій бібліотеці.
Вчасно прочитана книга – величезна удача, адже книга здатна змінити життя, бути кращим другом і наставником. У гарній книзі можна знайти однодумців, з книгою можна гарно провести вечір, обговорити її з друзями.


До бібліотеки завітала мама читача абонемента 1-4 класів - Керносенко Ірина, яка долучилася до акції та подарувала цікаві книжки для наших маленьких читачів.
Щиро дякуємо за подарунки та увагу до бібліотеки!
Переконані, що подаровані видання стануть важливою частиною нашого фонду та будуть корисними для читачів бібліотеки.

#Бібліотечна_акція_Найкраща_читацька_родина




“Тільки там, де читають батьки, зростає дитина, яка читає”, – сказав Януш Корчак. І це насправді так. Інтерес до читання значною мірою залежить від ставлення до книги в сім’ї.
Виховання любові до книги розпочинається саме з тієї миті, коли дитина вперше перегорне сторінки гарно ілюстрованої книги. Читаючи дитині книжку, показуючи малюнки, батьки знайомлять її з навколишнім світом саме зі сторінок книги. Не вміючи ще розмовляти, дитина “читає” – безпомилково показує малюнки із зображенням звірів, птахів, героїв казок.
Сімейні читання – це своєрідна давня традиція інтелігенції. Це форма спілкування, в якій беруть участь як мінімум троє: дитина, батьки та автор книги. Сімейне читання – це розмова батьків із дітьми про мораль, стимулом якого є спільне читання творів літератури. Це монолог дитини, в якому вона роздумує над змістом твору, прагне виявити та виразити його моральну ідею.
Цікавість маленької людини до читання залежить від ставлення до книги у родині. Сімейні читання сприяють кращій комунікації між батьками та дітьми, покращують словниковий запас дитини й вміння слухати. Згідно з проведеними дослідженнями, діти, яким батьки багато читали в дитинстві, досягають значних успіхів в навчанні та житті!