суботу, 14 травня 2022 р.

Незаперечні історичні факти, які знають в РФ, але навмисно замовчують...

🇺🇦 Вперше Україна згадується в Іпатіївському літописі. Зауважте, не Малоросія, а саме Україна.
До складу літопису входять: Лаврентіївський літопис, Повість минулих літ, Чернігівський, Київський, Галицько-Волинський літописи, в яких описано події від 860 до 1292 років.
Джерела літопису різноманітні: це князівські літописці, князівські грамоти, звіти послів, військові повісті, грецькі хроніки, оповідання очевидців та ін.
Вперше Україна згадується у літописній повісті про похід Ігоря Святославовича на половців у 1185. У багатьох джерелах Русь ототожнюється саме з Україною. У деяких редакціях, наприклад,
Єрмолаївському списку (1189-1213 рр), Україну називають Країною, а у Київському літописі — Украйною Галичською...
Також назва "Україна" згадується у зв'язку зі смертю переяславського князя Володимира Глібовича, пізніше - при описі подій правління галицько-волинського князя Данила.
Москви та Росії тоді ще ніхто не знав.
✔️ Вищі навчальні заклади:
Російська академія наук була заснована 1724 р., Московський університет у 1755 р.
В Україні Острозьку академію засновано 1576 року, Львівський університет засновано у 1661 р.
Друкований буквар в Україні вийшов у 1574 році у Львові, в Московському царстві це сталося на 60 років пізніше – у 1634 році.
✔️ Релігія: Київська митрополія заснована 988 року, а Московська лише у 1458 році, на 460 років пізніше.
✔️ Столиці: Київ засновано 482-го року, Москву - у 1147 році сином Володимира Мономаха Юрієм Долгоруким, тобто на 665 років пізніше.
Перший монарх, коронований у Московському царстві — Іван Грозний 1547 р.; у наших землях Данило Романович Галицький – 1253 р.
✔️ Монгольське ярмо:
Київ позбувся Монгольського ярма 1363 року після битви на Синіх Водах; Москва втратила ярмо 1480 року після стояння на Угрі, але данину Кримському хану Московія платила до 1700 р., що охоплює й початок правління Петра І.
✔️ Назва:
Вперше «Україна» у літописах зустрічається у 1187 році.
Вперше термін «Росія» знаходимо за правління Івана Грозного - на 400 років пізніше.
Автор однієї з перших у світі конституції Пилип Орлик 5 квітня 1710 р. був обраний гетьманом. Цього ж дня він оголосив «Конституцію прав та свобод війська Запорізького».
У США конституцію прийняли у 1787 році.
У Франції та Польщі - лише у 1791 р.
Історичні факти, які слід знати:
1. Державу під назвою Московія цар Петро I перейменував на Росію у 18 столітті, 1721 року.
2. Плем'я Мокші назвало свою річку Москва, а переклад цієї назви з мови Мокші звучить як «брудна вода».
Слово «кремль» є татарське і означає "укріплення на височині".
З. У середні віки всі картографи Європи проводили кордон Європи вздовж кордонів Русі (що відповідає території нинішньої України).
А Московія - улус, зі своїми фінськими народами, була складовою Орди, і Європа справедливо відносила її до Азії.
4. Московія (Росія) платила данину Кримському Хану, що був правонаступником Золотої Орди, до 1700 року.
Цар Московії особисто зустрічав кримського посла на Поклонній горі, садив його на свого коня, сам пішим під узду вів коня з кримським послом у Кремль, садив його на свій трон і ставав перед ним на коліна.
5. У 1613 році в Московії на Борисі Годунові (мурза Гудун) закінчилася династія Ченгізидів (родич Чингісхана), на трон звели Михайла Кішку з роду Андрія Кобили, а під час коронації церква дала йому прізвище Роман.
6. Катерина II у 1795 р. своїм наказом веліла називати угро-фінські племена Московії "великоросами", а українців - справжніх русичів - "малоросами".
7. Ніхто й ніколи не бачив в оригіналі договір про возз'єднання між Московією та Україною, який нібито підписали Б. Хмельницький та цар А. Романов.
8. Кілька століть археологи Московії шукають артефакти, які мали б засвідчувати достовірність Куликовської битви, але марно, натомість байку про перемогу Д. Донського над Мамаєм співають на всі голоси.
9. Псковська, Новгородська, Смоленська області Росії - це колишні слов'яно-руські князівства і до угро-фінської Московії стосунку не мали, поки Московія-Орда не окупувала їх відповідно у 1462, 1478 і 1654 роках.
В інших областях Московії слов'янські племена та народи не мешкали.
10. Золота Орда та Московія тримали власний народ практично в рабстві, що пояснює відсталість багатої на природні копалини Московії від порівняно обділених ресурсами європейських країн. Праця вільних людей ефективніша.
11. Дослідження генофонду російського народу, що здійснювалося російськими вченими у 2000-2006 рр., виявило, що генетично росіяни - не слов'яни, а угро-фіни.
Результати аналізу мітохондріальної ДНК показали, що ще одним найближчим до росіян етносом є татари.
12. Російська мова містить 60-70% неслов'янської лексики, тому росіянин майже не здатен зрозуміти мови слов'ян, тоді як слов'янин зазвичай розуміє інші, споріднені зі своєю, слов'янські мови...
Олександр Корман
Київська Русь 🇺🇦

Немає коментарів:

Дописати коментар