четвер, 12 травня 2022 р.

Бібліотека - інформаційно-дозвіллєвий центр для внутрішньо переміщених осіб.

Майже три місяці наша країна переживає криваву війну та складну соціально-політичну ситуацію, наслідком якої є те, що велика частина людей покинули свої домівки і тимчасово перемістилися в інші регіони нашої держави.

Протягом останніх двох місяців Черкаська центральна міська бібліотека для дітей обслуговує тимчасово переміщені родини. Кожна родина шукає підтримки та взаєморозуміння. Ми щоденно складаємо іспит на людяність, силу духу. Це стосується ставлення, перш за все, до вимушених переселенців, яким на нових місцях надзвичайно потрібні крім базових речей (одяг, медикаменти, посуд), ще й добре слово, рекомендація, моральна підтримка.
Від 11 березня Черкаська центральна міська бібліотека для дітей перетворилася на волонтерський пункт, але не припиняє обслуговувати наших маленьких користувачів. У бібліотеці проводиться збір допомоги для евакуйованих осіб: продуктів харчування, постільної білизни, засобів гігієни.
Працівники бібліотеки спільно з небайдужими мешканцями міста та КСН «Митниця»,КСН «Припортовий» виготовляють маскувальні сітки для наших бійців.
Працівники бібліотеки активно долучаються до волонтерської роботи у Центрі прийому та розселення тимчасово переміщених осіб.(ЗОШ №15).
Разом з зарубіжними друзями нашої бібліотеки організували передачу необхідних речей та питної води для переселенців з інших міст. Спільними зусиллями бібліотеки та небайдужих мешканців мікрорайону організовано постійну передачу продуктів харчування, речей, постільної білизни, засобів гігієни в центри допомоги переселенцям та бійцям Тероборони.
Черкаська центральна міська бібліотека для дітей у цей скрутний для нашої Батьківщини час, залишається чи не єдиним осередком дозвілля та спокою, яка допомагає дітям з евакуйованих міст відчути радість спілкування з книгою, а дорослим нагадує про значення у дитинстві друкованого слова та відволікає від страшних спогадів про війну.
Бібліотекарі допомагають дітям та дорослим адаптуватися на новому місці, пропонують різноманітні бібліотечні послуги: Інтернет- центр, ігровий куточок для дітей, копіювання документів та традиційні бібліотечні послуги. Бібліотекарі розуміють, що батьки і діти , переживши бурхливі події сьогодення найбільше потребують звичайного спілкування та моральної підтримки. Діти разом з батьками з задоволенням спілкуються з бібліотекарями, вибираючи захоплюючу та цікаву на їх погляд літературу.
Для дітей було організовано різні розважально-пізнавальні заходи:
- Літературно-ігрові хвилинки «Граємо, читаємо, вчимося»
- Лялькова вистава «Казка в гості завітала»
- Казково-правовий потяг: «Казку читаємо, права вивчаємо»
- Пізнавально-оглядова мандрівка: «Книжок країна чарівна в гості нас чекає».
Щопонеділка в бібліотеці проходить цікаве спілкування з дітьми-переселенцями та дітьми мікрорайону де ми разом граємось, малюємо, читаємо улюблені книжки та навіть створюємо імпровізовані лялькові вистави. Черкаська центральна міська бібліотека для дітей було проведено:
Година спілкування «Дружба з книгою – це свято» ;
Великодні розваги «Великдень всіх нас на гостину просить»;
Пізнавально-ігрова година «У світі цікавого та загадкового»; Ігрове заняття з елементами лялькового театру «Чарівна скарбниця казок».
Навіть серед туману війни у Черкаська центральна міська бібліотека для дітей приділяють особливу увагу найвразливішій категорії наших читачів. У тісній співпраці з реабілітаційним центром «Жага життя» та Черкаським міським Палацом молоді відбувся літературно-музичний ранок «Україна прагне миру!» ,
Великоднє дійство "Христос Воскрес, воскресне й Україна". Працівники Черкаська центральна міська бібліотека для дітей завітали до вихованців "Теплого дому " та дітей, тимчасово переміщених з зони бойових дій. З вітаннями та великодніми дарунками прийшли директор Черкаської ЦБС Олена Шор, заступник директора по роботі з дітьми, завідуюча Черкаською міською бібліотекою для дітей Світлана Слодзік, заступник директора ЦБС Лариса Безугла. Мелодійні пісні та гарний настрій дарувала лауреат пісенних конкурсів Лідія Войцях. На завершення свята дітей пригостили пасками,які власноруч напекла Світлана Коляда. Діти й дорослі у щирій молитві звернулися до Бога з найзаповітнішим бажанням усіх українців: миру, Перемоги, процвітання рідній Україні.
Найщиріші вітання та слова вдячності і любові лунали до матусь, бабусь на теплому родинному святі «Уклін тобі доземний, мамо», що відбулося у Черкаська центральна міська бібліотека для дітей . Саме спілкування трьох поколінь є тим живильним джерелом любові з якого живиться душа народу. Піснями та віршами радували присутніх учасники літературної студії «Натхнення» під керівництвом талановитої Лідії Войцях. Святкування Дня матері – це чудова можливість підтримати також родини, які залишили свої домівки в зоні бойових дій.
Вся діяльність нашої бібліотеки спрямована на Перемогу!

Немає коментарів:

Дописати коментар