четвер, 23 грудня 2021 р.

Святковий калейдоскоп «Цікаві факти про новорічних Дідусів».

 Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє святковий калейдоскоп «Цікаві факти про новорічних Дідусів».

Кожен народ має свого чарівника, що у різдвяну або ж новорічну ніч ставить під яли
нку чи у шкарпетку подарунки. І кожен з цих Дідусів має свою історію виникнення і свої способи прояву чарів. Але у всіх них є і спільне: вони приносять людям радість: як діткам, так і дорослим.
Цікаві факти про новорічних Дідусів!
Дід Мороз.
Дідусь Мороз набагато старший, ніж ми гадаємо. Йому виповнилося вже більше двох тисяч років! Причому він не завжди усміхався в бороду, носив в руках посох, а за плечима – мішок з подарунками. Перший Дід Мороз, який називався Зимником, тримав важку залізну булаву. І якщо йому щось не подобалося, застосовував її за призначенням.
На початку XVIII століття і в Україні (на територіях, що входили до складу імперії) по домівках почали ходити перші Діди Морози. Але подарунки від Дідуся отримували тільки слухняні і добрі діти.
Санта Клаус. США
Санта – добродушний чоловік середніх років, одягнений в короткі червоні штанці й червоний кожушок. Прилітає на санях, запряжених оленями, у супроводі своїх помічників – ельфів і гномів. Родом Санта з Лапландії.
Дзед Мароз, або Зюзя. Білорусь
Хоча зараз в Білорусі про це мало хто знає, але попередником білоруського Діда Мороза був фольклорний персонаж Зюзя. Він представляв собою щедрого діда з довгою бородою, що живе в лісі і ходить босоніж.
Йоулупуккі. Фінляндія
Фінський дідусь носить капелюх у вигляді конуса і одяг червоного кольору. Його завжди і скрізь супроводжують гноми. Живе з дружиною Муори на горі Корваптуптури, що на кордоні з Росією. Частина назви переводиться як «вухо», і неспроста: завдяки цьому юшку, Йоулупуккі чує всі побажання всіх хороших дітей.
Святий Миколай. Польща, Бельгія
Святий Миколай вважається прообразом Діда Мороза. Він жив у 4 столітті і з раннього дитинства відрізнявся милосердям. Микола був багатий, і часто таємно підкладав бідним подарунки у вікна. За легендою, одного разу він підкинув мішечки з золотом в димохід, оскільки всі вікна були закриті, і вони потрапили у шкарпетки, які сохли біля вогнища. Звідси і пішла традиція у католиків – класти подарунки у шкарпетки.
П’єр Ноель (Пер Ноель). Франція
У перекладі з французької, П’єр Ноель означає «дід Січень». Супроводжує його не Снігуронька, а суворий помічник П’єр Фуетар з різками, який суворо стежить за тим, щоб подарунки були тільки добрим і слухняним дітям.
Фазер Крістмас (Різдвяний Батько). Великобританія
Це суміш образів Святого Миколая і богів Тора і Сатурна. Завжди має при собі прут, яким карає дітей, що відрізняються поганою поведінкою протягом року. Хороших дітей обдаровує солодощами.
Єжішєк. Словаччина
Єжішєк – найскромніший з існуючих Дідів Морозів. Він ретельно стежить за тим, щоб його ніхто не побачив, коли він підкладає подарунки, тому про його зовнішность відомо дуже мало.
Мікулаш. Чехія
Деякі вважають, що Єжішєк і Мікулаш – це одна особа, але більшість сходиться на думці, що вони – брати. Чеського Діда Мороза супроводжують його ангел та чортик. Хороші діти отримують солодощі, а погані – картоплини або шматки вугілля.
Кыш-Бабай. Татарстан
Кыш-Бабай з’явився зовсім недавно, і у нього поки немає своєї резиденції. Тимчасово він оселився у музеї – заповіднику поета Габдулы Тукая.
Нехай на чарівних санях Дід Мороз принесе Вам щастя, здоров’я, успіх і звичайно побільше чудес. Щоб всі найзаповітніші і найнеймовірніші бажання збувалися. Тепла і світла, любові і радості, посмішок і гарного настрою Вам у наступаючому 2022 Новому Році!

Немає коментарів:

Дописати коментар