понеділок, 29 квітня 2024 р.

#Арт_терапевтичний_проєкт_Простір_впорядкованих_емоцій

На абонементі 5-9 класів Черкаська центральна міська бібліотека для дітей пройшов майстер-клас з виготовлення великоднього вінка

Великодній вінок - це класичний святковий символ тепла (Сонце) і єднання (замкнуте коло, вічність) який створить святкову атмосферу у великодні дні.





"Смачне чаювання."

   Ми звикли до класичних видів мистецтва: живопис, музика, театр, архітектура, танець, фотографія, література… Це вічні, безцінні загадки культури, що творяться поєднанням нот, слів, глини, людської фантазії, пластичності рухів і навіть … паперу! Уявляєш, із такого звичайного, на перший погляд, примітивного матеріалу теж можна творити справжнє мистецтво. А зветься воно оригамі.



   Саме слово японського походження і складається з двох слів: «ори» – «папір» і «камі» – «складання». Ти, мабуть, вже здогадався, де з’явилися перші майстри оригамі? Ну, звичайно ж, у Японії. Можна сказати, що для кожного японця опанування мистецтвом оригамі – це обов’язок, неписане правило. Такий досвід передається з покоління в покоління у кожній родині.



Оригамі — це мистецтво, яке навчає нас побачити красу в найпростіших річках і здатних навчити нас терпінню та вдумливості.💚🌿

 Сьогодні у нас з учнями 3-б, ЗОШ №4 був урок в техніці оригамі: "Смачне чаювання."



#ЕКСКУРСІЯ_ДО_БІБЛІОТЕКИ

Безмежна сила книги. Без неї людина сліпа, адже з дитячих літ книжка допомагає зрозуміти світ, що нас оточує, вона розповідає нам про історію рідного краю, звичаї, традиції… Книга – мудрий друг і порадник. В ній зібрана мудрість усього людства, яка передавалася із покоління в покоління і дійшла до наших днів.

Екскурсія до бібліотеки – нові враження і нові друзі! Вражень у маленьких читайликів, які вперше завітали до нашої бібліотеки, і справді вистачає. Яскравий книжковий світ здатен не лише навчити, а й здивувати, надихати на нові пригоди, на здійснення мрій.
Бібліотекарі читального залу Черкаська центральна міська бібліотека для дітей 29 квітня провели для панянок 1 класу Дев'ята Гімназія екскурсію з елементами бібліотечного уроку «Мандрівка книжковою країною».

Працівники бібліотеки розповіли про історію виникнення книги та бібліотек, про правила користування бібліотекою та книгою, підготували конкурси та веселі ігри.
Розмаїття цікавих, яскравих книг та журналів подарували дітям купу нових вражень та допомогли потрапити до чарівного світу принцес, фантастичних пригод та мандрів.



Театралізоване дійство «Мій улюблений пухнастик»

  В Україні кішка завжди була уособленням домашнього затишку й добробуту. Тварину любили й шанобливо називали «господинею дому». Це дуже товариськи, муркотливі й прихильні тварини, які крім радості, можуть принести своїм хазяям позитивний лікувальний ефект. Лікування з їхньою допомогою називається фелінотерапією. Кішки наділені даром знаходити хворі місця хазяїна, зігрівати своїм тілом і знімати утому, стрес, головний біль.

Бібліотекарі Черкаська центральна міська бібліотека для дітей бібліотеки для дітей з учнями 1 класу Дев'ята Гімназія провели театралізоване дійство «Мій улюблений пухнастик». Під час заходу дітям було цікаво дізнатися про історію домашніх тварин, про різні породи, а також про те, як треба піклуватися про них.







#Арт_терапевтичний_проєкт_Простір_впорядкованих_емоцій

Великдень – велике християнське свято. Щороку увесь світ святкує і радіє цього дня. Попри те, що напередодні Великодня розіп'яли Христа, це свято сповнене радістю перемоги життя над смертю - бо Ісус Христос Воскрес!

Напередодні великого свята Черкаська центральна міська бібліотека для дітей зібрала своїх маленьких читайликів на веселі народознавчі посиденьки : «Зустрічаємо свято Великодня».
З юними користувачами бібліотеки й дітьми ВПО помандрували в чудову історію цього світлого свята воскресіння Ісуса Христа із мертвих , згадали як наші українські пращури впродовж віків відзначали це свято перемоги добра над злом і світла над темрявою , а ще прочитали з дітьми уривки з біблійних історій: як розгорталися події у той знаменний час.

На посиденьках була дружня і невимушена атмосфера : кожен ділився своїми спогадами про святкування Великодня у своїх сім’ях та домівках, а також всі разом відповідали на запитання великодньої вікторини.

#Арт_терапевтичний_проєкт_Простір_впорядкованих_емоцій

28 квітня у читальному залі Черкаська центральна міська бібліотека для дітей у рамках арт-терапевтичного проєкту "Простір впорядкованих емоцій" була організована виставка - вікторина " У країні "Журналії". Діти ознайомилися з цікавими журналами: "Візерунок у долонях", "Джміль", "Колобочок", "Колосок", "Котя" , "Куля", "Паросток", "Пізнайко", "Смайлик", "Яблунька" та багато інших.



Зі сторінок журналів маленькі читайлики дізналися коли була надрукована перша книга в Україні, яке найбільше місто в Україні та Європі, яке найстаровинніше місто в Україні. Дізналися про виникнення вітрів, про найбільшу квітку на планеті: "Рафлезію Арнольда", про дивні квіти, які під час дощу можуть ставати майже непомітними та прозорими, наче кришталь - "Дволистник Грея" та багато інших цікавинок. Діти з захопленням брали участь у вікторині, відповідали на питання, активно обговорювали.






28 квітня - День читання великої поезії.

 Книга – можливо, не життєво необхідна річ у наших тривожних валізах, але точно дуже цінна та змістовна. Для багатьох із нас під час війни улюблені книги стали справжніми друзями; порятунком, надією або щасливим знаком з минулого життя.




Читання поезії – це завжди читання самого себе, занурення у свої глибини, співвіднесення з ліричним героєм – і, як бонус, можливість віднайти відповіді на питання, що давно хвилюють.
В Україні триває війна. Війна страшна, болюча, жорстока.
Наша нація споконвіку славиться творчістю та вмінням римувати. Саме у скрутні часи з’являлися чи не найвідоміші твори українських класиків — Ліни Костенко, Василя Стуса, Володимира Сосюри та багатьох інших поетів та поетес.
Сучасні українці вдаються до віршування та акумулюють свій біль і горе від війни у римовані рядки, які уже називають Поезією Вільних — воєнною лірикою українства 21-го століття.
Саме вірші воєнного часу розповідатимуть нашу історію наступним поколінням.
Поети знаходять нові слова, рядки, вірші, щоб розповісти про події сьогодення.
Багатьом із нас зараз складно читати книги чи слухати музику. Проте насправді музика і поезія здатні підіймати наш бойовий дух!
Поезія залишається живим видом мистецтва, який постійно розвивається, але суть її залишається незмінною — прагненням до відтворення найглибших та найважливіших людських почуттів.