неділя, 27 жовтня 2024 р.

27 жовтня — День української писемності та мови

🇺🇦 Коли українську мову намагалися витіснити, народ завжди зберігав та відстоював право нею розмовляти. Цьогоріч Україна вдруге відзначає це свято 27 жовтня, перенесення повʼязане з переходом на новоюліанський календар, бо дата зв'язана з Днем памʼяті Преподобного Нестора-Літописця.

✍🏻 Процес формування української мови розпочався в 6 ст. і тривав до 16 ст. Після занепаду Київської держави для української мови настали важкі часи, але найбільших утисків вона зазнала у Московській державі та Російській імперії. В 1627 році за наказом московського царя вперше було спалено книги, а в 1720 році Петро I взагалі заборонив книгодрукування українською мовою, в освітніх закладах заборонялося викладання українською, а в церквах – проповідування.
🪄 Творцем сучасної української мови став Іван Котляревський, а згодом Тарас Шевченко довів, що українська мова нічим не поступається іншим. Також наша мова вважається найбагатшою на зменшувальні форми, у сучасному гімні країни зустрічається слово «воріженьки», хоча у давніх версіях ще вживалося «вороги». Перший надрукований «Буквар» Івана Федорова зараз знаходиться у бібліотеці Гарварду.
💙💛 Плекайте свою рідну мову, бережіть її, бо мова — це код нації! Вчіть своїх дітей українській мові, розповідайте, яких утисків пережили всі, хто хотіли нею розмовляти, та пишайтесь, що, попри такий шлях, зараз ми вільно можемо говорити солов'їною!

пʼятниця, 25 жовтня 2024 р.

#День_української_писемності_та_мови

Мова - духовний скарб нації, це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен створити у своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб - мова.
На абонементі 5-9 класів Центральна міська бібліотека для дітей імені М.Слабошпицького діє виставка книг про українську мову "Мова - духовний скарб нації". Видання що представлені до уваги читачів, допоможуть оволодіти даром слова, умінням ним користуватися, як в навчанні, так і в житті.





Шановні читачі!

У кожного вдома є книги, які ви вже давно прочитали. Вони стоять на книжковій полиці і мріють про те, щоб їх прочитали твої друзі та ровесники. Поділись з ними радістю спілкування з книгою. Якщо тобі дозволять батьки, подаруй книги нашій бібліотеці. Хай їх прочитають інші діти. Кожна подарована тобою книга буде мати твій іменний знак – власний автограф.

Бібліотека вдячна тим читачам, які вже подарували бібліотеці свої книги, і будемо вдячні всім, хто візьме участь у цій акції. Ви маєте унікальну нагоду занести своє ім'я в історію бібліотеки і бути її шанованими читачами.
м.Черкаси
бул.Шевченка, 390

#День_української_писемності_та_мови

Як дух плакучої весни, плекай і бережи ти мову!

27 жовтня Україна святкує надзвичайно важливе свято — День української писемності та мови!
Це свято, присвячене до вшанування багатовікової історії української мови, її багатства та унікальності. Воно спрямоване на підтримку та розвиток української мови як неодмінного елементу національної самосвідомості та культурної спадщини України.


Бібліотекарі абоненту 5-9 класів Черкаської центральної міської бібліотеки для дітей імені Михайла Слабошпицького провели для учнів 8 класу ЗОШ 5 історичну мандрівку в країну Писемності.

Метою проведеного заходу є розвиток свідомого прагнення до вивчення української мови, виховання уваги й поваги до рідного слова та популяризація грамотного спілкування.
Діти з радістю брали участь в бесіді та зацікавлено пізнавали нову, корисну інформацію.

четвер, 24 жовтня 2024 р.

#День_української_писемності_та_мови

Сьогодні до бібліотеки завітали учні 9 гімназії 3-К класу.


Для дітей був проведений захід " Душа народу бринить у слові" до Дня української писемності та мови "Рідна мова дорога людині, як саме життя" - говорить народна мудрість. І це так. Адже без мови не може існувати жоден народ та його культура.

Учні дізналися про давню писемність в Україні, перші написи на стінах Софії Київської.
Дуже часто називають нашу мову милозвучною, як спів солов'я, бо лине вона, як ніжна пісня співучого соловейка.


Наша мова, немов український віночок, у якому вплетено різнокольорові стрічки. Нашу мову порівнюють з калиною, бо вона така ж красива, як народний улюблений символ українців.


Діти ознайомилися з книжковою виставкою: "Україна починається з мови", активно взяли участь у грі "Яка частина мови?", відгадували загадки, самі зачитували вірші про мову.
Зустріч пройшла у затишній, теплій атмосфері.


#Глобальний_тиждень_медійної_та_інформаційної_грамотності

                                      #Global_MIL_Week                                      Інтернет_центр_інформує


Центральна міська бібліотека для дітей імені М.Слабошпицького представляє інформаційне повідомлення «Правила медіаграмотності».
Гарна ідея — виробити правила і для вживання інформації.
1. Формуйте свою стрічку новин у соцмережах безпристрасно. У сучасному суспільстві контент має змогу створювати кожен, але якщо вам не подобається інформаційний продукт, ви маєте право адекватно зреагувати і відмовитися від нього. Не варто додавати друзів із жалості, демонструючи мережевий альтруїзм. Не додавайте людей тільки тому, що у них милі фотографії або це ваші старі знайомі. Тут потрібен тверезий розрахунок і свідомий вибір.
2. Видаліть недостовірні джерела. Якщо людина публікує дурниці, це достатній аргумент, щоб видалити її зі свого кола друзів.
3. Не відволікайтесь на те, що для вас не важливо. Вам не обов’язково стежити за модними трендами, розуміти політику, бути в курсі всіх коливань валютного ринку і знати імена голлівудських акторів. Ви маєте право чогось не знати, не цікавитися чимось, не стежити за цим.
4. Слідкуйте за якістю. Інформаційне середовище складається з простих і складних вуглеводів. Прості вуглеводи засвоюються на льоту, дарують моментальну насолоду і шкодять здоров’ю. Після такої їжі апетит подвоюється — ви починаєте потребувати більшої дози доти, поки не відчуєте себе погано. Повільні вуглеводи, навпаки, складні для засвоєння. Але саме вони можуть дати відчуття наповненості, змісту і мають складати основу вашого інформаційного меню. Це, наприклад, якісна аналітика, пізнавальна інформація, освітні проєкти.
5. Живіть своїм життям. Багато медіа дублюють інформацію з інших медіа, які в свою чергу отримали інформацію з третіх джерел, а ви це все поглинаєте. Закрийте стрічку і живіть повноцінним життям.
6. Виділяйте час, щоб подумати. Відволікайтеся від нескінченного потоку інформації та її аналізу. Побудьте в тиші, подивіться, послухайте. Не бійтеся чогось не розуміти або проґавити час, не споживаючи нові дані. Профільтруйте свої думки, давши їм ковток інформаційного детоксу.
Міжнародний тиждень медіаграмотності – чудовий час нагадати про важливість вміння критично оцінювати інформацію. Бажаємо вам завжди бути уважними до того, що ви читаєте та дивитесь, і споживати лише перевірені й надійні джерела!

середа, 23 жовтня 2024 р.

#АКЦІЯ #ПОДАРУЙ #БІБЛІОТЕЦІ #КНИГУ

«Подаруй бібліотеці книгу!» – це активно доброчинна акція, яка постійно діє у нашій бібліотеці.
Відома українська письменниця й журналістка Світлана Короненко, долучилася до цієї акції та зробила чудовий подарунок читачам Центральна міська бібліотека для дітей імені М.Слабошпицького,


подарувавши книгу-енциклопедію «Біблія борщу», яку вона присвятила ініціатору цієї книги – світлої пам’яті Михайлові Слабошпицькому.
Ця книга є унікальною збіркою, яка має понад 900 рецептів борщу – одній із найвідоміших страв української кухні. У книзі досліджується історія,традиції та культурні особливості цієї страви, які сформувалися протягом століть. Вона розкриває різні рецепти борщу ,його регіональні варіації, а також його значення для української ідентичності.


Шановна пані Світлана! Щиро дякуємо Вам за подаровану книгу для нашої бібліотеки.
Ваш подарунок – це не лише цікава та захоплива історія про одну з найулюбленіших страв нашого народу, а й внесок у збереження та популяризацію української кулінарної культури серед молодого покоління.

Ваша праця надихає дітей та дорослих пізнавати таємниці та традиції свого народу та вчитися берегти його цінності.

#День_народження_письменника

23 жовтня – день народження Джованні Франческо Родарі (1920-1980), італійського дитячого письменника і журналіста.

Джанні Родарі народився 23 жовтня 1920 року у містечку Оменья, на півночі Італії, біля підніжжя Альп. Батько помер, коли хлопчику виповнилося лише дев’ять років і для сім’ї настали важкі часи. Їм довелося переїхати в Варце, де легше було знайти роботу і мати влаштувалась служанкою в багатий дім. Хлопчик ріс жвавим і веселим, понад усе любив книжки. За характером він був дуже вразливим і всім серцем сприймав несправедливість.
Мати, прагнучи дати сину освіту, влаштувала його на повне утримання в духовну семінарію. Але священиком юнак не став
Спочатку він вчителював, даючи приватні уроки, потім перейшов в початкову школу. І тут вперше розкрився унікальний талант Родарі – його рідкісний дар спілкування з дітьми – розповідати про складне просто, з вигадкою, складати на ходу всілякі небилиці, які не мають прямого відношення до уроку, але які пробуджують фантазію дітей.
Вчителювання було перервано війною: Родарі йде воювати з фашистами в рядах Опору і в 1944 році вступає в члени італійської комуністичної партії. Після війни він стає журналістом, його матеріали на тему виховання і дитячої психології, бесіди з батьками та педагогами друкуються в газетах Мілана та Риму.
З роботою в газеті італійських комуністів „Уніта”(„Єднання”) пов’язане народження Джанні Родарі як дитячого поета і письменника. Одного разу головний редактор, в порядку партійного доручення, запропонував молодому журналістові організувати на сторінках газети веселий куточок для дітей італійських робітників.
В заснованому в 1948 році „Куточку для малят ” майбутній письменник почав друкувати вірші для дітей трудової Італії, близькі за формою до дитячого фольклору.„Куточок для малят ” мав великий успіх. Захоплені читачі буквально засипали газету листами. Родарі запросили в столичну редакцію „Уніта” і запропонували створити додаток до газети – щотижневий дитячий журнал „Піоньєре”. Саме тут, на його сторінках, вперше була надрукована повість-казка „Пригоди Цибуліно”(1951).
Діти усього світу знають і люблять його твори: „Книга філастроке ”(1950), „Книга веселих віршів ”(1950), „Пригоди Цибуліно ”(1951), „Подорож Голубої Стріли ”(1954), „Джельсоміно в Країні брехунів”(1958), „Вірші в небі та на землі”(1960), „Казки по телефону ”(1962), „Торт у небі ”(1966), „Граматика фантазії ”(1973) тощо.
Літературна доля Родарі парадоксальна. На батьківщині письменника недооцінювали значення літератури для дітей взагалі та творчості Родарі зокрема. Його вірші та казки отримали широке визнання дітей і дорослих в 1950-х роках за кордоном, і тільки потім на батьківщині, в Італії. Починаючи з 60- х років виходять збірки його казок та віршів, його перекладають на різні мови – повільно, але неухильно утверджується слава Джанні Родарі як дитячого письменника.
В 1970 році до немалого подиву всієї Італії йому присуджується найпочесніша нагорода в галузі дитячої літератури – Міжнародна премія імені Г. К. Андерсена.
Джанні Родарі, цей талановитий письменник, якого знають і люблять у всьому світі, прожив лише 60 років. 14 квітня 1980 року після невдалої операції, Джанні Родарі несподівано помер. Телеграму зі співчуттям його сім’ї прислав сам президент Італії.

вівторок, 22 жовтня 2024 р.

#Арт_терапевтичний_майстер_клас

Простір, дружній до дітей – це безпечне, захищене середовище, в якому діти можуть безплатно грати, самовиражатися, розвивати навички конструктивного спілкування у колективі своїх однолітків.


Сьогодні кваліфіковані спеціалісти БФ «Слов’янське серце» в рамках проєкту «Building Back Better – Будуємо, відбудовуємо, покращуємо : Створення сприятливого середовища для дітей та підлітків в Україні» та бібліотекарі Центральна міська бібліотека для дітей імені М.Слабошпицького завітали до учнів 1 класу ЗОШ №5 та розпочали цикл арт терапевтичних занять. З дітьми була проведена творча майстерка: аплікацію з кольорового паперу «Осінній їжачок».



Творчі майстер-класи сприяють розвитку естетичних здібностей і можливостей дітей, які із задоволенням виготовляють різні речі своїми руками, спілкуються з однолітками, розвиваються творчо, інтелектуально, фізично. Дякуємо всім учасникам за творчість та енергію!
❤❤❤👍👍