середу, 20 грудня 2023 р.

#БІБЛІОТЕКА #ТВОРЧІСТЬ #МАЙСТЕР #КЛАС

Бібліотекар Черкаської центральної міської бібліотеки для дітей завітала до учнів ЗОШ №4 на майстер-клас: " Різдвяний вертеп".
Як незабутньо відсвяткувати Різдво? Наповнити його традиційною українською символікою. Наприклад, разом з дитиною створити ваш власний вертеп або різдвяну шопку.
Шопка – це різдвяний вертеп, що зображає біблійну сцену народження Ісуса Христа. Традиція встановлювати шопку прийшла в Україну з Європи, а саме з південної Італії. За легендою, цю традицію започаткував святий Францизк Ассізький, встановивши першу шопку у вигляді печери. Спершу традиція поширилася всією Італією, потім – Європою. У європейських містах шопки встановлювали у храмах і на площах перед ними.
Шопку ще називають вертепною скринею, за формою вона нагадує скриню або хатинку, загалом – це макет віфлеємської стайні у ніч народження Ісуса. Зазвичай містить фігурки новонародженого Христа, Діви Марії, Йосипа, худоби, пастушків, ангеликів, трьох царів чи інших біблійних персонажів. Шопка буває різною за розмірами – від мініатюрного до великого. Традиційно різдвяний вертеп виготовляється з дерева (стіни), соломи (дах), сіна (начиння), паперу (фігурки).


Немає коментарів:

Дописати коментар