четвер, 2 травня 2024 р.

#Великоднє_свято

Весною приходить до нас одне з найвеличніших християнських свят — Великдень. Великодній день — святий день. У цей день воскрес Син Божий — Ісус Христос, власним життям заплативши за гріхи роду людського.


Великдень - великий день – означає прихід весни, сонечка, всього найкращого, відродження природи.
Світле свято Великодня для кожного з нас знаменне і важливе. Воно віщує нам про міцність віри, надії та любові.


2 травня працівники Черкаська центральна міська бібліотека для дітей запросили читайликів ЗОШ№5, 4 класів на Великоднє свято «Так натхненно дзвонять православні дзвони!».
Під час свята діти дізналися, як українці завжди ретельно готувалися до нього, святкували радісно і піднесено, згадували українські вірування, прикмети та прислів’я, пов’язані з цим святом, ознайомилися з народознавчою літературою.


У цей святковий день дітей привітали заступник директора по роботі з дітьми ЧМ ЦБС Світлана Слодзік та артисти Черкаського академічного театру ляльок, які показали благодійну виставу «Золоте курча».


Атмосфера заходу була святковою, теплою, доброзичливою та невимушеною.
Висловлюємо щиру вдячність учасникам свята та ділимося усмішками наших любих читайликів.


Великдень - родинне Християнське свято

  У читальному залі Черкаська центральна міська бібліотека для дітей до Великодня експонується книжкова виставка «Великдень - родинне Християнське свято», де представлені видання про народні традиції відзначення Великодня.



Пропоновані увазі користувачів книги закликають пізнавати глибини народної культури, подовжувати традиції минулих поколінь, щоб зберегти, примножити їх та передати наступникам!


Радо запрошуємо до нас на гостини! Нехай чудесне свято Воскресіння принесе мир в Україну, любов та світло у кожну родину.
Великдень усіх на гостини просить,
Малює сонце полотно небес,
І крашанку, як усмішку підносить.
Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

#Літературні_цікавинки

 У різних країнах світу щороку 2 травня святкують Міжнародний день Гаррі Поттера. Шанувальники історії про Хлопчика зі шрамом, якому вдалося знищити негідника Волан де Морта, не забувають екранізовану сагу письменниці Джоан Роулінг. За сюжетом твору та десяти фільмів у жанрі фентезі добро будь-що перемагає зло. Улюблений персонаж Гаррі Поттер є взірцем мужності, хоробрості, самовідданості.



На думку фанатів поттеріани, свято було впроваджене прем’єр-міністром Великобританії Девідом Кемероном 2 травня 2012 року, хоча доказів цього факту немає. За змістом твору, саме 2 травня 1998 року відбулася фінальна битва за чарівний світ Гогворста. Головний герой переміг Того-Кого-Не-Можна-Називати.
ЦІКАВІ ВІДОМОСТІ
‼Шрам Гаррі гримери наносили акторові, його дублерам та каскадерам близько 5800 разів.
‼Кожна чарівна паличка, використана у фільмах, є унікальною, двох однакових атрибутів не існує.
‼Для мармурових сходів у Гогвортсі було написано 250 картин.
‼У фінальній битві спочатку була задумана загибель Артура Уїзлі, але потім письменниця змінила сюжет твору, і загинув персонаж Рімус Люпи.
‼Перший рукопис про Гаррі Поттера було відхилено видавництвами 12 разів.
‼У 1997 році невелике видавництво Bloomsbury Publisher випустило «Гаррі Поттер і філософський камінь». Цей тираж становив всього лише 1000 екземплярів. Наразі кожна з книг першого видання коштує близько 25 тисяч фунтів.
‼«Гаррі Поттер і філософський камінь» був перекладений більш ніж на 70 мов, включаючи давньогрецьку та латину.
‼Книжки про Поттера принесли Дж. Роулінг всесвітню відомість, вона стала найбагатшою жінкою у Великобританії.
‼У 2022 році історію Гаррі Поттера продовжить вихід всіма очікуваного тріквела «Фантастичні створіння».

#ПОРАДИ_ЗАВЗЯТОГО_КНИГОЛЮБА

 Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє рубрику «Цікаве читання».


Читання – це своєрідна форма релаксації, яка допомагає боротися зі стресом і поганим настроєм. Книга здатна одночасно й активізувати мислення, і розслабити, відірвати від проблем. Також читання – це прекрасний спосіб психологічного омолодження.
Читання книг - не спосіб втечі від життя, книги дають ключ до її розуміння. Ключ до реальності. Себастьян Фолкс
Відвідайте бібліотеку. Виберіть собі книгу до смаку. ❤❤❤
Проводьте свій вільний час цікаво і з користю.❤❤❤
Бібліотека - місце психологічного розвантаження
Читай книги - будь Особистістю!
Читай! Пізнавай! Досліджуй! Дій

Секрети здорового харчування

 Про важливість здорового харчування відомо усім. Також не викликає сумніву, що збалансоване харчування важливе для фізичного та розумового розвитку дитини. Адже правильне харчування у поєднанні з активним способом життя, повноцінним сном та збалансованим водним балансом, сприяє збереженню здоров’я у дитинстві та майбутньому.

Але ж яке саме харчування можна вважати здоровим ? Розібратись у цьому питанні допоможуть декілька порад для здорового харчування, запропонованих Черкаська центральна міська бібліотека для дітей в презентації «Секрети здорового харчування».



середу, 1 травня 2024 р.

#ВЕЛИКОДНЯ_МАЙСТЕРНЯ

Писанки – це важлива складова української культури та мистецтва, народних традицій з прадавніх часів. Для християн це символ Христового Воскресіння, який використовується в релігійних обрядах і відіграє в них велику роль.


Напередодні Великодня, до Черкаська центральна міська бібліотека для дітей завітали читайлики 1-класу Дев'ята Гімназія, де бібліотекарі читального залу, використавши свої творчі здібності та фантазію, запросили дітей у великодню майстерню «Гарна писанка у мене».


Бібліотекарі розповіли учасникам про найдавніше свято, про традиції нашого народу щодо святкування Великодня, ознайомили із символікою знаків на писанках. У дружній атмосфері, допомагаючи один одному, присутні навчилися розмальовувати писанки.


Кожна писанка виконана у різноманітних кольорах та зроблена з натхненням, любов’ю і має свою «душу».


На абонементі 5-9 класів Черкаська центральна міська бібліотека для дітей створена Великодня композиція. Представлені писанки і вироби створені на Великодню тематику.

Українці відроджують та свято бережуть свої національні традиції, уявлення про весняне пробудження, про невмирущість вічно живого духу нашого народу. Прагнемо передати ці традиції юному поколінню. То ж у ці святкові дні Воскресіння Христового пропонуємо користувачам переглянути композицію, яка оформлена в бібліотеці.