четвер, 9 травня 2024 р.

Діти України прагнуть миру!

 У ці травневі дні ми згадуємо і вшановуємо усіх тих, хто віддав життя за рідну землю, самовіддано боролися на фронтах, працювали в тилу. Всіх, хто день за днем наближав перемогу в Другій світовій війні.



Ми ніколи не забудемо про цю трагічну сторінку української історії та шануватимемо тих, кому завдячуємо своїм життям.


Два слова – мир і війна… Такі короткі за кількістю літер, та дуже великі за змістом. Коли ми вимовляємо слово мир, ми уявляємо квітучі квіти, кольорову веселку, усміхнену маму, радісних дітей.
Мрії наших дітей зараз, щоб ми жили у мирі та злагоді.



Працівники Черкаська центральна міська бібліотека для дітей 8 травня відвідали учнів 1 класу Черкаський НВК №34 з майстер – класом «Віночок миру», як нагадування про вічний подвиг народу та заклик до миру.

Щиро дякуємо за співпрацю вчителя початкових класів Лариса Чмут




#День_Європейського_союзу

Європа починається не за кордоном України, вона починається у серці кожного українця.



День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях: свободи, демократії, поваги до прав людини, верховенства права, та враховує інтереси всіх учасників.


У цей день ми шануємо наші спільні цінності, спільну історію, - те, що найголовніше – наше спільне майбутнє!
8 травня бібліотекарями Черкаська центральна міська бібліотека для дітей для здобувачів освіти початкових класів Черкаський НВК №34 проведено пізнавальне турне «Лабіринтами Євросоюзу».


Під час заходу діти дізналися про звичаї та традиції європейських країн, ознайомилися з пам’ятками архітектури, відгадували традиційні національні страви, а також взяли активну участь в грі «Географічне лото».


Діти переглянули виставку-інсталяцію ”Казки мандрують Європою”.


середа, 8 травня 2024 р.

"Я маю право"

7 травня 2024 року бібліотекарем абонемента 5-9 класів Черкаська центральна міська бібліотека для дітей було проведено урок, для учнів 8 класу ЗОШ№4 на тему:"Я маю право".


Метою уроку було розповісти учням про державні документи, які визначають права та обов'язки дитини; поглибити знання учнів у правовій сфері; виховувати відповідальність перед законом за свої дії, свідоме ставлення до обов'язків людини й громадянина.


Захід відбувся в позитивній атмосфері. Діти ознайомилися з важливою інформацією, яку зможуть використовувати в майбутньому.


Пам’ять… Це не просто частина історії. Пам’ять – це наша совість, біль, наша гордість.

 Сьогодні ми згадуємо трагічні сторінки нашої історії та віддаємо шану всім тим, хто у жорстокій війні виборював нашу свободу, хто захищав рідну українську землю від нацизму, приніс довгоочікувану перемогу, мир та надію, хто і сьогодні є для нас прикладом любові до Батьківщини, зразком патріотизму.



Починаючи з 24 лютого 2022 року українці ціною власного життя захищають свій дім від російського загарбника.
Українці добре знають ціну воєн – Другої світової, нинішньої російсько-української. Перемога над нацизмом нам коштувала мільйонів життів...
Зараз наші воїни борються за кожен сантиметр української землі й ми віримо Перемога буде за нами!
Бо ми захищаємо свою Батьківщину.
Бо для нас це війна за життя та майбутнє.
Віддаємо глибоку шану кожному, хто боровся та бореться за Вільну та Соборну Україну.
Честь їм і слава, вічна наша пам'ять, глибока шана і людська вдячність!
Миру всім нам, єдності, свободи, щастя, злагоди та добробуту кожній родині
Слава Україні та нашим героям!

День Європи в Україні

 З недавніх пір День Європи в Україні відзначається 9 травня, як і у всіх країнах Євросоюзу. Спеціальний указ про це було підписано Володимиром Зеленським у 2023 році. А до цього, згідно з указом президента Леоніда Кучми, День Європи відзначався у нас що третини суботи травня.

Існує, втім, і альтернативна думка, згідно з якою День Європи необхідно відзначати не 9, а 5 травня – на честь заснування Ради Європи.
Традиції свята
Хоч те, що це свято відносно недавнє, воно вже встигло обрости багатьма традиціями. Наприклад, цього дня більшість закладів, пов'язаних з Інститутами ЄС, проводять різні виставки, публічні лекції, екскурсії та кіносеанси, на яких розповідають про історію ЄС, цінності організації та дії з їх реалізації.
Крім того, скрізь вивішуються прапори Євросоюзу, проводяться ярмарки, демонстрації та інші масові заходи. На жаль, у зв'язку з військовим становищем на території України більшість публічних заходів переноситься до онлайн-формату – це цілком нормальна практика, оскільки в країнах Євросоюзу за часів ковіду теж так чинили.

Дня Європи в Україні, не є офіційним вихідним днем. Але в Люксембурзі – батьківщині Шумана та деяких балканських країнах – навпаки. Плюс цей день також є офіційним вихідним для співробітників інститутів ЄС – Парламенту Європи, Ради Євросоюзу та численних підпорядкованих ним комісій та комітетів.

https://www.facebook.com/100044684390722/videos/1006663897469980

День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

 61 держава взяла участь у Другій світовій війні. Воєнні дії велися на території близько 40 країн – у Європі, північній Африці, Азії, Тихоокеанському регіоні. За різними оцінками загинуло від 50 до 85 мільйонів людей.


Кожен другий українець у Другій Світовій війні - загинув. Зруйновано більше 700 міст, 28 тисяч сіл.
Черкащина, хоч і займає 3 % території України, але тут відбулися події, в яких проявилися найвищі якості національного характеру народу України – стійкість, мужність, самопожертва в ім’я визволення рідної землі.


Працівники Черкаська центральна міська бібліотека для дітей провели урок до Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років для 10-Б класу ЗОШ № 15. Діти пригадали героїв та дякували тим, хто зараз розділяє цінності свободи та справедливості і стоїть на ,,варті,, спокою. Кожен з нас вічно пам’ятатиме внесок українського народу в боротьбі проти нацистської коаліції та прикладе максимум зусиль, щоб настав мир в Україні.


вівторок, 7 травня 2024 р.

6 травня відзначаємо День розмальовки!

Розмальовка — це корисна і цікава розвага як для дітей, так і для дорослих. А також відома її терапевтична дія і прекрасний спосіб релаксації.
Розмальовки є частиною всебічного розвитку дітей.Вони допомагають дітям освоїти кольори, форми й дізнатися більше про навколишній світ.
Розмальовки рекомендуються для цікавого та захопливого проведення часу, як дітей, так і дорослих.
У читальному залі Черкаська центральна міська бібліотека для дітей є безліч різноманітних видів розмальовок, тож приходьте й обирайте саме ту розмальовку, яка буде до вподоби.
Візьмемо кольорові олівці або фломастери, свою улюблену розмальовку і розпочнімо фарбувати!
Веселі розмальовки надихають наших маленьких читачів на творчість.
Яскравого та кольорового вам дня!