середа, 8 травня 2024 р.

День Європи в Україні

 З недавніх пір День Європи в Україні відзначається 9 травня, як і у всіх країнах Євросоюзу. Спеціальний указ про це було підписано Володимиром Зеленським у 2023 році. А до цього, згідно з указом президента Леоніда Кучми, День Європи відзначався у нас що третини суботи травня.

Існує, втім, і альтернативна думка, згідно з якою День Європи необхідно відзначати не 9, а 5 травня – на честь заснування Ради Європи.
Традиції свята
Хоч те, що це свято відносно недавнє, воно вже встигло обрости багатьма традиціями. Наприклад, цього дня більшість закладів, пов'язаних з Інститутами ЄС, проводять різні виставки, публічні лекції, екскурсії та кіносеанси, на яких розповідають про історію ЄС, цінності організації та дії з їх реалізації.
Крім того, скрізь вивішуються прапори Євросоюзу, проводяться ярмарки, демонстрації та інші масові заходи. На жаль, у зв'язку з військовим становищем на території України більшість публічних заходів переноситься до онлайн-формату – це цілком нормальна практика, оскільки в країнах Євросоюзу за часів ковіду теж так чинили.

Дня Європи в Україні, не є офіційним вихідним днем. Але в Люксембурзі – батьківщині Шумана та деяких балканських країнах – навпаки. Плюс цей день також є офіційним вихідним для співробітників інститутів ЄС – Парламенту Європи, Ради Євросоюзу та численних підпорядкованих ним комісій та комітетів.

https://www.facebook.com/100044684390722/videos/1006663897469980

Немає коментарів:

Дописати коментар