вівторок, 2 квітня 2024 р.

#Міжнародний_день_дитячої_книги

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє віртуальну інформину «Цікаві факти про дитяче читання».

2 квітня весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги. Вважається, що дитяча література з'явилася у ХVІІІ ст., коли вийшли у світ такі книги, як «Робінзон Крузо» Д. Дефо і «Подорожі Гуллівера» Дж. Свіфта. А через століття діти вже читали спеціально написані для них книги - казки братів Грімм і Г.Х. Андерсена.
Цікаві факти:
‼Діти, які відчувають інтерес до читання, розвиваються швидше за своїх однолітків, у них більш живий розум, краще розвинена пам'ять і інтелект.
‼Дослідження показують, що 4-6 років - найсприятливіший вік для навчання дитини читанню. Після 6-7 років навчити читати складніше.
‼Читання книг вголос для малюків - запорука майбутньої книжкової любові. Дослідження доводять, що у тих, кому в дитинстві регулярно читали батьки, набагато більше шансів стати активним читачем пізніше. Таке читання допомагає батькам зблизитися з дитиною і добре розвиває пам'ять малюка. Слухаючи казки, які читає мама, дитина запам'ятовує їх в подробицях, повторює улюблені фрази. Згодом, коли дитина сама вчиться читати, це допомагає їй додатково розвивати зорову пам'ять, зіставляючи знайомі рядки з книжковим текстом.
‼Величезний вклад у розвиток дитячої української книжки зробив Іван Франко. Під кінець 18-го – на початку 19-го століття виходять казки та оповідання для маленьких читачів. Автор не просто пише казки, а намагається скерувати дитячу уяву від казкових героїв та подій до реалій справжнього життя. Франкові оповідання розповідають про життя простих сільських дітей – «Малий Мирон», «Грицева шкільна наука», «Під оборогом», «Олівець» та багато інших. Діти з захопленням зачитувались казкою «Лис Микита».
‼Кожного Міжнародного дня дитячої книги найпопулярніший дитячий автор пише послання, адресоване найбільш юним читачам, а найкращий ілюстратор створює яскравий плакат, присвячений цьому дню. В 1973 р. та в 1979 р. почесних нагород за найкращу дитячу книгу були вшановані відомі українські письменники Богдан Чалий та Всеволод Нестайко.
‼Один раз на два роки дитячим письменникам і художникам присуджується найпрестижніша нагорода - Міжнародна премія імені Г.Х. Андерсена, що найчастіше називають Малою Нобелівською премією. Вона була заснована 60 років тому Міжнародною радою з дитячої та юнацької літератури ЮНЕСКО.
‼Золота медаль з профілем казкаря вручається письменникам і художникам тільки за життя. За весь час лауреатами премії стали письменники та художників-ілюстраторів дитячої книги - представники з 20 країн світу.
‼Відзначення Міжнародного дня дитячого читання – це нагадування про силу дитячої книги збагачувати життя, навчати цінним урокам і розважати. Це день, коли освітяни, бібліотекарі, батьки та діти об’єднуються у спільній любові до друкованого слова та історій, які надихають нас усіх.

Немає коментарів:

Дописати коментар