понеділок, 14 серпня 2023 р.

#Народознавча_світлиця

Щороку 14 серпня православний світ відзначає свято Маковея.

Інші назви: Маковій, Перший Спас, Медовий Спас. Це одне з трьох літніх свят, що відзначається на честь Христа Спасителя. В Україні свято поєднує в собі два світи: релігійний та фольклорний. Народні традиції святкування тісно переплетені з християнськими переказами та легендами. Свято Маковея припадає на найврожайніший місяць літа – серпень. Він відзначається жнивами, а також достиганням овочів та фруктів. А ще у серпні дозріває мак, саме звідси походить народна назва Першого Спаса – Маковей. А от назва «Медовий Спас» вказує на те, що в цьому місяці збирають свіжий мед.
Серпневе тепло, макові коржики, аромати випічки та меду, букети з осінніми нотками – свято Маковея або Медовий Спас. Хай у цей день тепло, затишок та дарунки літа єднають родини та дарують чудовий літній день!
ТРАДИЦІЇ СВЯТКУВАННЯ
Щороку вранці 14 серпня щирі віряни прямують до церкви, щоб освятити «маковійчики». Так називають польові букети, головною прикрасою яких є макові головки. Букети зазвичай складають з польових волошок, любистку, чорнобривців та інших квіток. Такі освячені квіткові композиції слугують своєрідним оберегом, який захищає родину від різних бід. Є повір’я, що зернятка маку з освяченої макової голівки, можуть вберегти дім від недоброзичливих гостей, тому їх посипали на порозі.
На освячення несуть мед та воду. Свячена вода стане у нагоді дома, а от мед залишають у храмі, щоб на Медовий Спас медом поласували всі. Люди вірять, що освячений мед – це надійна профілактика від хвороб. Тому відразу після освячення необхідно поласувати ложечкою меду та запити його свяченою водою. На Маковея в кожному домі мають бути страви, приготовані з додаванням маку. Зазвичай це вареники, пиріжки чи млинці з солодкою маковою начинкою.
Медовий Спас ще часто називають Водним, оскільки цього дня наші предки зазвичай освячували криниці на своїх подвір’ях. Звичай цей прийшов ще від язичницьких вірувань, згідно яких вшановували природні стихії та силу води. Обряд освячення джерела відбувається наступним чином: поряд ставлять два святкових столи: один зі свічкою і хлібом з сіллю, інший – зі свічкою, свяченою водою та кутею. Як тільки священик закінчував процедуру освячення криниці,господарям необхідно було посадити навколо молоді деревця.

Немає коментарів:

Дописати коментар