четвер, 26 листопада 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє літературний портрет «Адам Міцкевич».





Адам Міцкевич цікаві факти:
Народився Адам Міцкевич 24 грудня 1798 року на хуторі Заосьє біля Новогрудки, Білорусія, в родині адвоката.
Міцкевич знав кілька мов. У їх числі були французька, російська, німецька та англійська мови.
Він читав в оригіналі античну літературу.
Був знайомий з істориком Йоахімом Лелевелем, з яким Адам згодом завів дружні теплі стосунки.
Навчався в університеті у Вільно на історико-філологічному факультеті. Там він разом з товаришами організував студентське таємне «Товариство філоматів», що позначає «люблячі науку».
Перший твір Міцкевича – це «Мешко, князь Новогрудка» і переклад «Орлеанської діви».
Відвідав Росію і зблизився з декабристами, такими як К. Рилєєв і А. Бестужев, які, згодом, стають його добрими друзями.
Адам Міцкевич пробув у Петербурзі приблизно три місяці, а після був перенаправлений в Одесу, щоб обійняти посаду викладача в ліцеї Рімельє.
Адам Міцкевич відвідував Крим. Він справив на поета дуже сильне враження і надихнув Адама на створення дивного циклу «Кримських сонетів». Коли поет повернувся з Криму, то дізнався про своє призначення на посаду канцеляриста у московського генерал-губернатора.
У 1825 р. при переїзді на роботу у Москву у Харкові познайомився з відомим письменником Петром Гулаком-Артемовським, за рахунок чого вийшла балада «Пані Твардовська» українською мовою.
Найяскравішим було знайомство з видатним російським поетом Олександром Пушкіним. Після переїзду Міцкевича у квітні 1828 р. до Петербургу вони з Пушкіним стають найкращими друзями, ходять на літературні вечори, діляться враженнями про прочитані твори. Міцкевич перекладає вірші Пушкіна польською мовою.
Був дуже велелюбною людиною.
Одружився в 1830-х роках на Цілині Шимановській, дочці своєї колишньої коханки. У 1835 році у них народилася дочка, яку Адам назвав Марілеєю, в честь свого першого кохання.
Влітку 1838 у пари народилася друга дитина – син Владислав. Потім народилося ще 4 дітей
Дружина Міцкевича була психічнохворою жінкою. Він доглядав за нею цілих 17 років, час від часу віддаючи на лікування в лікарню.
Останнім поетичним твір Міцкевича стала поема “Пан Тадеуш”, видана в 1834 році. Опис моралі шляхти в Польщі вважають національною епопеєю і літературним шедевром.
Міцкевич помер в Константинополі від холери в самий розпал Кримської війни, так і не зумівши сколотити власний польський легіон. Його тіло ховали в Туреччині, в Парижі, а остаточно упокоївся поет в Кракові.

Немає коментарів:

Дописати коментар